Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Halogatta az oltást a kétgyerekes apuka, majdnem az életébe került

Fotó: Juliane Liebermann / Unsplash

Czinder Tímea

2022. január 18. - 20:14

Hetekkel a felépülés után a túlélők bűntudatával kell megküzdenie.

Scot Griffiths tavaly augusztusban kapta el a koronavírust Birmingham közeli zenei fesztiválon, kezdetben azonban csak fejfájással és levertséggel küzdött. Miután tesztje pozitív lett, két hetet otthon töltött, de kétszer kellett mentőt hívnia, olyan rosszul érezte magát.

Mikor felesége észrevette, hogy Scot már alig kap levegőt, azonnal beszáguldott vele a kórházba. A Mirror beszámolója szerint a nővér kétszer is ellenőrizte a férfi oxigénszintjét, mert az olyan alacsony volt, hogy nem értette, hogyan lehet még eszméleténél.

Scot antibiotikumokat és oxigént kapott, de állapota nem javult, így hamarosan átszállították az intenzív osztályra. Lélegeztetőgépre került, és háromszor fordult válságosra az állapota; egy alkalommal még a feleségét is behívták, hogy alkalma legyen elbúcsúzni tőle.

Öt hét után egy új gyógyszer miatt csodával határos módon végre javulni kezdett állapota, de további három hetet kellett még mesterséges kómában töltenie, valamit gégemetszést is végrehajtottak rajta, mielőtt gép nélkül lélegezhetett volna.

A kómából felébredve újabb megpróbáltatás várta, nem tudott írni és beszélni, valamint a futballedzőként dolgozó férfinak gyógytornászhoz kellett járnia, hogy lábra tudjon állni. Most úgy érzi, majdnem teljesen jól van, és szerencsés, amiért felépülhetett. COVID tüdőgyulladása és fertőzése volt, de nincs hegesedés a tüdejében.

„Erős ember vagyok, ezért éltem túl. Láttam embereket meghalni az intenzív osztályon, és sokszor hallottam a defibrillátor hangját éjszakánként. Ha a küzdelem véget ér, és győztél, elkezdesz azon gondolkodni, amin keresztülmentél. Órákat beszéltünk már róla a feleségemmel, de a túlélők bűntudatával küzdök. Bárki, aki átment ezen, és azt mondja, sértetlenül jött ki, hazudik.”

A 34 éves férfi nem vallotta ugyan oltásellenesnek magát, de szívesen olvasgatott összeesküvés-elméleteket az interneten, és úgy gondolta, ráér később felvenni az oltást. Mostanra már megkapta az első adag vakcinát, és másokat is erre biztat.

Scot 13 hete térhetett haza családjához, 12 és 6 éves lányai pedig csak mostanában kezdik elhinni, hogy nem lesz újra rosszul, és otthon marad. Gondolkodása megváltozott, és hálás az új esélyért; azt tervezi, ezután több időt tölt a családjával.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.