Minden gond ellenére úgy tűnik, megrendezik az Olimpiát

Kínai kosárlabdázók edzenek az Aomi Városi Sportparkban 2021. július 21-én, két nappal a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia megnyitása elõtt. MTI/AP/Charlie Riedel
not image

Nagy Noel

2021.július.21 - 14:20

Egészen nehéz és precedens nélküli helyzetbe hoztak a Nemzetközi és a Nemzeti Olimpiai Bizottságokat a 2019 végén kitört koronavírus-járvány, amely miatt egy évvel el is kellett csúsztatni a 2020 nyarára tervezett játékokat.

Egy Olimpia lebonyolítása mindig elképesztő terhet ró a rendező országra, hatalmas beruházásokat, szervezést és logisztikát jelent egy-egy ötkarikás játékok megrendezése. Amikor azonban történik egy globális vis maior, a helyzet csak még nehezebbé válik.

Pontosan ez merült fel a COVID-19 járvánnyal is, amely azóta is a variánsai útján aktívan pusztít a világ számos pontján. A pandémia miatt pedig a mostani Olimpiáról egyértelműen kijelenthető: ez olyan lesz, amihez hasonlót még soha nem láthattunk.

Habár pénteken fogják tartani a hivatalos Nyitóünnepséget, a tényleges versenyek már szerda reggel megkezdődtek a Japán – Ausztrália softball mérkőzéssel. Ez nem meglepő, több Olimpián kezdődtek már meg a versenyek a nyitó előtt, elsősorban a szoros menetrend miatt.

A szervezők végül megadták a zöld lámpát a Tokiói Olimpiai Játékok megrendezésére annak ellenére, hogy Japán jelenleg is egy komolyabb járványkitöréssel küzd. Mint Joshua Berlinger, a CNN újságírója is megjegyzi, egyelőre nem tiszta, hogy a hatóságok által bevezetett intézkedések elegendők lesznek-e, hogy a sport ünnepéből ne legyen egy globális szuperterjesztő esemény.

A sportolók folyamatosan érkeznek az olimpiai létesítményekbe és már a játékok kezdete előtt azonosítottak 70 fertőzöttet az olimpikonok vagy stábjuk körében. Az Olimpia ráadásul úgy kapott engedélyt, hogy egy felmérés szerint már a japánok többsége sem támogatja.

A szervezők hónapokat töltöttek azzal, hogy a járvány közepette biztonságosan tudják fogadni a 200 különböző országból érkező mintegy 11 000 sportolót, több ezer újságírót és a stábtagokat, ami egy járvány közepette igazi logisztikai rémálomnak tekinthető.

Dr. Tedrosz Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója is jelen van az Olimpiai Játékokon, ő azonban saját bevallása szerint biztos abban, hogy Japán biztonságosan le tudja bonyolítani a sporteseményt, ugyanakkor ez nagy megpróbáltatást fog jelenteni:

„Olyan nincs az életben, hogy semmilyen kockázat: csak nagyobb és kisebb kockázat létezik. Ti megtettetek minden tőletek telhetőt” – fogalmazott egy beszédben, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik rendezvényén mondott.

Az olimpiai faluban egyébként meglehetősen felkészültek minden forgatókönyvre: jelentős mennyiségű tesztfelszerelést szereztek be és több egészségügyi központot nyitottak a falu területén, valamint különböző táblákkal hívják fel a figyelmet a maszkviselés fontosságára és a legalább 1 méter távolság betartására.

A sportolókon mindennap végeznek koronavírus-tesztet és amennyiben ez pozitív eredménnyel zárul, úgy azonnal beindul a kontaktkutatás, a fertőzötteket pedig az olimpiai falun kívüli karanténközpontokba szállítják és az izoláció lejártáig nem versenyezhetnek.

Muto Tosiro, Japán olimpiai felelőse azonban aggasztó nyilatkozatot tedd kedden, amikor úgy fogalmazott, hogy még az sem kizárható, hogy az utolsó pillanatban lemondják az ötkarikás játékokat. Már eleve keserédes lehet a sport ünnepe: a nézők nem vehetnek részt az eseményeken, zárt kapuk mögött rendezik meg.

A sportolók tekintetében az a terv, hogy teljesen izoláltan fognak élni a többi japán lakostól 21 különböző épületben, ám Dr. Sibuja Kendzsi, egy tokiói egészségügyi szakértő jelezte, hogy már van a helyiek és a sportolók között kontaktus, így ez a rendszer semennyire nem hatékony.

Várhatóan ezen a héten fogják jóváhagyni egyébként, hogy a 2032-es ötkarikás játékokat Ausztrália, azon belül is Brisbane fogja rendezni. Erre az Olimpiára korábban Magyarország is akart pályázni, ám a projekt végül nem jött össze.