A tokiói szervezők azt fontolgatják, hogy bár korlátozott számban, de mégis engednének be szurkolót az olimpiára

Az olimpiai láng a XXXII. nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén a tokiói Olimpiai Stadionban 2021. július 23-án. A világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották a 2020-as tokiói nyári olimpiát. MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Borbély Fanni

2021. július 27. - 18:22

A tokiói szervezőbizottságon és a japán kormányon belül megbeszéléseket folytattak arról, hogy korlátozott számú szurkoló számára engedélyezzék az olimpiai versenyek látogatását a szabadtéri helyszíneken – mondta egy forrás a Yahoo Sportsnak vasárnap.

A jelenlegi koronavírus miatti óvintézkedések miatt egyetlen versenyhelyszínen sem lehetnek szurkolók. A forrás szerint a megbeszélések csupán előzetesnek tekinthetők, és még semmi sincs eldöntve. A tárgyalások azonban legalább annak a lehetőségéről árulkodnak, hogy a szurkolók nélküli olimpia a játékok előrehaladtával részben megfordul.

A tokiói szervezőbizottság nem reagált azonnal a Yahoo Sports megkeresésére. A szurkolók engedélyezésének motivációja a forrás szerint a közvélemény-kutatási adatokra összpontosul, amelyek továbbra is azt mutatják, hogy a lakosság ellenzi, hogy a tokiói játékokat úgy rendezzék meg, hogy a régióban rendkívüli állapot van érvényben.

Az elmúlt hónapokban végzett különböző felmérések szerint a japánok 60-80 százaléka ellenzi a játékok megrendezését, míg mások közömbösek az esemény iránt. A pénteki megnyitó ünnepséget, amely egy majdnem üres, 1,4 milliárd dolláros újonnan épített stadionban zajlott, világszerte kritizálták a hangulat és az izgalom hiánya miatt.

A szombaton és vasárnap a férfi és a női kerékpárosok útvonalát szegélyező, éljenző szurkolók jelenetei azonban olyan látványt nyújtottak, amely azt mutatja, hogy a japánok szeretnének kapcsolódni a játékokhoz, és hogy ezt biztonságos módon is meg lehet tenni. Vasárnap este ötezer szurkolót engedtek be a Tokyo Dome-ba egy olyan profi birkózóversenyre, amely nem kapcsolódott az olimpiához.

Ha korlátozott számú szurkolónak engedélyezik, hogy a gyakran hatalmas helyszíneken belül részt vegyenek szabadtéri versenyeken olyan sportágakban, mint az atlétika, a futball, a strandröplabda és más sportágak, az segíthet az olimpia – és a kormány – népszerűségének növelésében.