Értéktelen bronz, ezüst arany – mennyit érnek pontosan az olimpiai érmek?

Az ausztrál Emma McKeon a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia nõi úszóversenyein megnyert négy arany- és három bronzérmét mutatja az olimpia tokiói fõ sajtóközpontjában 2021. augusztus 2-án. MTI/EPA/AAP/Joe Giddens
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 4. - 15:52

Egy sportoló életében – sportágtól függően – a legnagyobb elismerés, amit kaphat, hogy aranyérmet szerez a nyári olimpiai játékokon, még ha maga az érem már nem készül színaranyból.

Az olimpiai érmeknek mindig is az volt a különlegessége, hogy ahány olimpia, annyi módon tervezik őket, minden egyes ötkarikás játékokra más dizájnnal érkeznek. Tokió esetében Junicsi Kavanisi japán dizájner volt a megalkotó, aki egy egészen különleges éremcsomaggal készült.

A mostani érmek előoldalának széle kőből faragott hatású, melyet kifényesítettek, a visszatükröződő fények a sportolók energikusságát jelképezik – fogalmazott összefoglalójában a Portfolio. Az érme hátoldalán pedig az első modernkori olimpia rendezési helyeként szolgáló athéni stadion és Niké görög istennő szerepel.

Mint a gazdasági hírportál is jelezte, az idei érmek anyagában van egy további különlegesség, ugyanis az anyaguk újrahasznosított elektronikai hulladékból készült a fenntarthatóság jegyében, mindhárom érem esetében.

Ha a konkrét paramétereket nézzük, akkor az aranyérem már nagyon régóta nem színaranyból készül, utoljára az 1912-es olimpián fordult ez elő. Mostanra az aranyérmek 92.5 százaléka minimum ezüstből kell, hogy készüljön és legalább 6 grammnyi aranyat kell tartalmazniuk.

Éppen ezért a tokiói arany is 550 gramm ezüstből készül a standard 6 grammos aranybevonattal. Így gyakorlatilag csak ez a bevonat különbözteti meg az ezüstéremtől, ami tisztán 550 gramm ezüstből készült.

Ami a bronzérmet illeti, annak esetében egy 450 grammos medálról beszélünk, ami 95 százalék rézből és 5 százalék cink ötvözetből készül. Így, ha az olimpiai bronzot fémtelepen akarjuk beváltani, csalódni fogunk: mindössze 1500 forintot ér az anyagok alapján a piacon.

Az arany és ezüst természetesen jóval többet ér, átszámítva a legbecsesebb érem 240 ezer forintos értékű, az ezüstérem pedig 135 ezer forintos értékű anyagból készült. Természetesen ez csak az anyagalapú számolás, eszmei értékük jóformán felbecsülhetetlen.

Ráadásul Magyarországon az érmek megszerzése is jól fizet: hazánkban a hatodik legtöbbet fizeti az állam az aranyéremért, harmadik legtöbbet az ezüstéremért és második legtöbbet a bronzéremért, így megéri élsportolónak lenni.