Olena Zelenszka: Oroszország “a gyermekeink és a jövőnk ellen folytat háborút”

Fotó: Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és felesége, Olena Zelenszka a holodomor kijevi emlékművénél tartott megemlékezésen. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Koós Alexandra

2022. május 13. - 21:15

Az ukrán first lady közölte, jelenleg is világszerte vitatják, hogy Oroszország ukrajnai atrocitásai népirtásnak minősülnek-e, ám úgy véli, „elég megnézni a térképet”, hogy erre választ kapjunk.

Olena Zelenszka egy Telegram posztban jelentette be, hogy az éjszaka folyamán legalább három ember meghalt és 12 megsebesült, miután egy iskolát és egy bentlakásos iskolát ért rakétacsapás a csernyihivi régióban fekvő Novhorod-Sziverszkijben.

Elmondása szerint az oroszok célzott támadása volt, ennek során a hadsereg repülőgépéről lőtték ki a rakétákat, a mentők pedig jelenleg is elszántan dolgoznak a területen, hogy mielőbb segítséget nyújthassanak a polgároknak.

„Az oroszok azt állítják, hogy mindössze katonai létesítményeket támadnak, amely egyáltalán nem igaz, hiszen a mi gyermekeink és a jövőnk ellen folytatnak háborút” – írta.

Hozzátette, hogy az ukrán oktatási és tudományügyi minisztérium adatai szerint az országban 1635 oktatási intézmény volt érintett az oroszok által elkövetett támadásokban, ezek közül 126-ot teljesen megsemmisítettek.

Kifejtette, miszerint jelenleg is világszerte vitatják, hogy Oroszország ukrajnai atrocitásai népirtásnak minősülnek-e, ám úgy véli, „elég megnézni a térképet”, hogy erre választ kapjunk, hiszen minden nap megjelenik még egy iskola vagy óvoda, amelyet az orosz erők „szándékosan, illetve példátlan cinizmussal romboltak le” – közölte a CNN.

Az orosz védelmi minisztérium ezzel szemben arról tett jelentést, miszerint a fegyveres erők nagy pontosságú légi indítású rakétákkal 4 parancsnoki állást, 2 lőszerraktárat, illetve 34 olyan területet vettek célba, ahol ukrán egységek és katonai felszerelések találhatók Novhorod-Sziverszkij közelében.

A tájékoztató alapján a sikeres támadásokat követően több mint 320 nacionalistát, illetve akár 72 páncélozott gépjárművet és egyéb szállító eszközt pusztítottak el.