Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Olcsóbb lesz az alapbankszámla egy uniós jogszabálynak köszönhetően

TÉMÁK:
#Pénzügy
Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az egységes díjkimutatás pedig segít nyomon követni az éves bankolási költségeket.

Az eddigi jogszabályok alapján az alapbankszámlák maximális díja az előző évi minimálbér 1,5 százaléka lehetett, ezt csökkentenék 0,5 százalékra, amennyiben a gazdaságfejlesztési tárca elfogadja a kapcsolódó rendelettervezetet.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Az alapszámlával az EU azt kívánta elérni, hogy azok számára is legyen elérhető konstrukció, akik csupán a legalapvetőbb tranzakciókra használják a szolgáltatást – számolt be róla a napi.hu.

Mint Korponai Levente, a money.hu vezetője elmondta „az alapszámla az egyik legegyszerűbb szolgáltatási palettát felvonultató konstrukció, amelyet az uniós szabálynak megfelelően 2016 őszétől minden banknak kötelezően biztosítania kell a kínálatában.”

„Az alapszámlások havonta kétszer vehetnek fel ATM-ből készpénzt összesen 150 ezer forint értékben, vagy az adott bank egyik fiókjában havonta egyszer legfeljebb 50 ezer forintot. Papíralapon vagy elektronikusan havi 4 utalás benne van a díjban, amelyek összértéke maximum 100 ezer forint lehet.”

2020-tól már a díjkimutatás is segít ellenőrizhetőbbé tenni a bankolási költségeket. Ez alapján nyomon követhető, hogy az ügyféltől mennyi pénzt vontak le a számlavezetés, a netbanki, mobilbanki elérés, továbbá az sms-es értesítések vagy az átutalások kapcsán.