Paradicsomültetvényen dolgozik egy férfi az olaszországi Fondiban 2020. június 5-én, miután a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéseként újraindulhat a paradicsomfeldolgozás az országban. MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi

Nemcsak a harmadik világban, hanem Európa szívében is gondot okoz a rabszolgaság

Szerző: Nagy Noel

Amikor a modernkori rabszolgaság kerül szóba, valamennyien a harmadik világ elszegényedett országaira gondolunk, ahol a munkások jogainak nincs akkora védelme.

not image

Nagy Noel

2021. július. 15 - 05:38

A modernkori rabszolgaság jellemzően Afrikában és Ázsia egyes részein fordul elő, Kínában ennek viszonylag nagy „hagyománya” van, hogy rendkívül alacsony bérekért dolgoztatnak rászoruló embereket, akiknek az a kevés az egyetlen bevételi forrása.

Nem szabad azt gondolni azonban, hogy Európában egyáltalán nem jellemző a kizsákmányolás ezen formája. Erről pedig az indiai származású Balbir Singh is tudna mesélni, aki különböző olasz farmokon dolgozott az elmúlt hat évben.

Az AFP hírügynökségnek adott beszámolójában elmesélte megpróbáltatásait, amelyből egyértelműen kiderült, hogy rabszolga körülmények között kell jószágokat gondozni a Rómától délre található Latina tartományban, ahol több tízezer hozzá hasonló indiai vendégmunkás dolgozik.

Singh elmesélte például a francia hírügynökségnek, hogy naponta 12-13 órát kellett dolgoznia, beleértve a vasárnapokat is. Még ünnepnapokon sem tudott pihenni, a szabadság számára ismeretlen fogalom volt éveken át.

Mindennek tetejében a farmtulajdonos mindössze 100-150 eurót (36-54 ezer forintot) fizetett neki havonta a munkáért, amely órabérbe átszámítva kevesebb, mint 50 cent (180 forint). Ez azért is problémás, mert az olasz törvények szerint minimum 10 euró órabért kell fizetni a mezőgazdasági dolgozóknak.

Singh-nek végül sikerült kiszabadulnia 2017 márciusában egy rendőrségi házkutatásnak köszönhetően, miután segítséget kért a Facebookon és WhatsApp-on a helyi indiai közösség vezetőitől és olasz emberi jogi aktivistáktól.

Amikor a rendőrök megtalálták, Singh egy lakókocsiban élt, ahol sem gáz, sem víz, sem villany nem volt, élelmiszerhez is mindössze akkor fért hozzá, amikor a főnöke a kukába dobott valamit, vagy a csirkéknek és disznóknak szánt élelemből tudott csenni.

„Amikor találtam egy ügyvédet, aki hajlandó volt nekem segíteni, a farm tulajdonosa azt mondta, hogy ’megöl, ás egy gödröt, bedob és betemeti a gödröt’. Hittem a fenyegetésének, mivel a saját szememmel láttam, hogy van fegyvere”

Singh azt is elmesélte, hogy többször is megverte a farm tulajdonosa, valamint a személyazonosító igazolványait is elvették tőle. A korábbi munkáltatója most büntetőeljárás alá lett vonva kizsákmányolás miatt, míg az indiai férfi egy titkos helyen él, mivel fél a bosszútól.

Paradicsomültetvényen dolgozik egy férfi az olaszországi Fondiban 2020. június 5-én, miután a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéseként újraindulhat a paradicsomfeldolgozás az országban. MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi

Singh története nem egyedülálló

Habár nagyon vadnak tűnik Singh története, egyáltalán nem nevezhető elszigetelt esetnek. A mezőgazdaságban dolgozó vendégmunkások Olaszország számos részén, köztük Agro Pontinóban is hasonló kizsákmányolásnak vannak kitéve.

Az ENSZ speciális rabszolgaügyi rapportőre egy 2018-as jelentésében például arról számolt be, hogy Olaszországban mintegy 400 ezer mezőgazdasági dolgozó kizsákmányolás áldozata, akiknek negyede „embertelen körülmények” között dolgozik.

Múlt hónapban például egy 27 éves, Maliból érkező menekült férfi esett össze és hunyt el a délkeleti Apulia régióban, miután egy egész napot dolgozott végig a tűző napon, a 40 Celsius-fokban egy árnyék nélküli földön.

Agro Pontino pedig azért is egy központja ennek, mert Olaszország számára egyébként is a mezőgazdaság egyik központja, ahol már a nyolcvanas évek óta dolgoznak indiai vendégmunkások. A Singh-et is kiszabadító olasz aktivista szerint 25-30 ezer főre tehető az itt élő indiaiak közössége.

Kizsákmányolásuk pedig egy törvénytelenül, ugyanakkor hosszú ideje és alapos hálózattal működő rendszeren keresztül történik, amelynek keretében a „caporali-k” (akik rendszeresen maffiózók) a földtulajdonos nevében toborozzák be a kiszolgáltatott sorsú embereket.

Marco Omizzolo aktivista szerint ilyen esetekben rendes munkaszerződést kötnek a dolgozókkal, ám általában csak a megígért bér kis szeletét fizetik ki a munkásoknak ténylegesen. Ezt úgy kell elképzelni, hogy bár 28 napot dolgoztatnak a munkásokkal, ám mindössze 4 napra írják be őket ténylegesen, így mindössze 200-300 eurót fizetnek a munkájukért.

A valóság pedig még ennél is szörnyűbb, különösen az Olaszországban élő indiai közösség számára. Egy nemrégiben véghezvitt rendőrségi nyomozás eredményei szerint ugyanis az indiai közösségben nagyon széles körűvé vált az opioid-függőség, szintén a kizsákmányolás részeként.

Ezzel összefüggésben egy orvost le is tartóztattak, akit azzal vádolnak, hogy illegális írt fel összesen 1500 doboz Depalgost, egy nagyon erős fájdalomcsillapítót, amely az amerikai ópiumválságért is felelős Oxycodone-t is tartalmaz, összesen 222 indiai mezőgazdasági dolgozóknak.

Giuseppe De Falco, Latina tartomány főügyésze az AFP hírügynökségnek úgy fogalmazott a nyomozás kapcsán, hogy a fájdalomcsillapítókat valószínű azért írták fel az indiai munkásoknak, mert így fájdalom és fáradtság nélkül tudták hosszabb ideig dolgoztatni őket.

Habár az olasz hatóságok elhatározták, hogy fel fognak lépni a jövőben ezen gyakorlatokkal szemben, aktivisták és szakszervezeti vezetők elmondása szerint továbbra is rendkívül kevés konkrétum történt a vendégmunkások jogainak védelme tekintetében.