Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Olaszország koronavírus-tesztet rendelt el minden Kínából érkező utasnak

Fotó: Unsplash/Mufid Majnun
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Róma bejelentette, kötelező jelleggel tesztelnek minden utast, akit Kínából érkezik Olaszországba, a kormány pedig arra sürgeti az EU-t, hogy cselekedjen hasonlóképpen.

Az ANSA olasz napilap számolt be arról, hogy Olaszország csütörtökön az első európai országként hivatalosan is megkezdte a Kínából érkező utasok koronavírus-tesztelését, miután Peking nemrég bejelentette, hogy újranyitja határait a több éven át tartó szigorú, zéró-Covid politika során bevezetett zárlatok után.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Úgy tűnik, Róma jól döntött, hiszen a legfrissebb értesülések szerint a milánói Malpensa repülőtérre érkező utasok közül minden második pozitív lett a vírusra, eközben pedig már a római Fiumicino repülőtéren is megkezdődött a tesztelés.

Mivel Kína bejelentette, hogy az országban egyre több variáns jelenik meg, globálisan egyre komolyabb az aggodalom annak kapcsán, hogy Kínából esetlegesen újabb változatok indulhatnak pusztító útjukra, ennek okán pedig több közeli ázsiai országban is fokozzák a koronavírus-tesztek elvégzését.

Olaszország első számú koronavírus-fertőzöttekkel foglalkozó kórháza, a római Spallanzani Intézet csütörtökön figyelmeztetett az új variánsok jelentette kockázatokra, kiemelve, hogy a Gryphon elnevezésű alvariáns még jelenthet problémát a közeljövőben.

Az olasz egészségügyi miniszter csütörtökön délután fog jelentést tenni a szenátusnak, miután a légi közlekedésért felelős miniszterhelyettes közölte, a légi csomópontokon bevezették a felügyeleti intézkedéseket, noha a gyorsabb reagálás érdekében közös, uniós fellépésre van szükség.

Az egészségügyi miniszter rámutatott, az olasz kormány szeretne minden pozitív tesztet produkált utast karanténba helyezni, s azt kérik a többi európai országtól is, hogy cselekedjenek hasonlóképpen, noha azzal is tisztában vannak, hogy nem minden kormány akarja visszavezetni a korábbi járványügyi intézkedéseket. Végül kiemelte, “nem akarjuk megismételni a múlt hibáit”.