Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Olasz kémprogrammal törtek fel Apple és Android telefonokat

Fotó: Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. június 27. - 14:46

Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésben számolt be arról a Google, hogy egy olasz vállalat hackerprogramával több Apple és Android telefonba is betörtek.

A milánói központú RCS Lab által fejlesztett kémszoftver egyes telefontulajdonosok magánüzeneteit, valamint telefonszámait tudta megfigyelni – írja a CNN. Ami még aggasztóbb, hogy az RCS Lab állításai szerint az ügyfeleik között európai rendvédelmi szervek is szerepelnek.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

A Google elemzése szerint a kémszoftvert elsősorban Olaszországban és Kazahsztánban használták, így arról nem tudni pontosan, hogy más európai országokban, például Magyarországon bevetésre került-e a kémszoftver.

A tech-cég véleménye szerint ezek a vállalatok veszélyes hackereszközöket biztosítanak olyan kormányoknak, amelyek nem tudnak ilyen szoftvereket fejleszteni. Az RCS Lab azonban a Reuters megkeresésére hangsúlyozta, ezzel csak az európai szabályok betartását akarják segíteni.

A Google állítása szerint saját maguk már tettek lépéseket annak érdekében, hogy az általuk fejlesztett Android operációs rendszert használók külön védelemben részesüljenek, és már értesített többeket a kémszoftverről.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Mint a CNN is megjegyzi, a kormányoknak fejlesztett kémszoftverek globális piaca folyamatosan nő, egyre több vállalat fejleszt ugyanis ilyen eszközöket a rendvédelmi szerveknek. Több NGO azonban aggodalmát fejezte már ki, hogy ezekkel a kormányok visszaélnek és emberi jogok megsértésére használják.

Erre ékes példa az izraeli NSO által fejlesztett Pegazus-szoftverrel kapcsolatos botrány, amelyben a magyar kormány is érintett volt: noha több ellenzéki újságírót, vállalkozót és politikust megfigyeltek, ennek nem lett következménye.

A Pegazus-botrányban egyebek mellett Mexikó, Kazahsztán, Szaúd-Arábia és Togo is érintett volt Magyarország mellett. Ennek talán a szaúdiaknál volt a legdrámaibb hatása, ugyanis a brutálisan meggyilkolt Dzsamal Hasogdzsi családját is megfigyelték a gyilkosság előtt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.