Komoly nyomás van az olasz katolikus egyházon, hogy vizsgálja ki a papi molesztálásokat

Ferenc pápa szabadtéri misét tart a sasvári nemzeti kegyhelyen 2021. szeptember 15-én, Szlovákia védõszentjének, a Hétfájdalmú Szûz Máriának az ünnepén. A katolikus egyházfõ négynapos látogatáson tartózkodik Szlovákiában. Balról a második Guido Marini olasz püspök, a pápai liturgikus szertartások mestere. MTI/EPA/Martin Divisek
not image

Nagy Noel

2022. május 22. - 06:21

Egyre több európai egyházközösségben dőlt a dominó a szexuális bántalmazással és pedofíliával összefüggő ügyekben, Olaszországban azonban még nem indult vizsgálat.

Egyebek mellett Franciaországban és Spanyolországban is már komoly vizsgálatok indultak el a papok által elkövetett szexuális bántalmazás, valamint kiskorú szexuális kizsákmányolása ügyeiben, Olaszország viszont egyelőre nem lépett.

Francesco Zanardi, a Rete l’Abuso nevű, a klérus által elkövetett szexuális bűncselekményeket dokumentáló digitális archívum alapítója és szerkesztője viszont az elmúlt 12 évben azt tűzte ki célul, hogy kellő nyomás alá helyezi az olasz katolikus egyházat a vizsgálat indítása érdekében.

Zanardi állítása szerint az olasz egyházszervezet az elmúlt évtizedek során semmit nem tett meg annak érdekében, hogy a papok által, sok esetben kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményeket kivizsgálja.

Sőt, Zanardi állítása szerint az egyházszervezet egyenesen visszaélt a hatalmával, kihasználta a kapcsolatait annak érdekében, hogy a molesztálással vádolt papjait kimosdassa vagy elrejtse a hatóság szemei alól.

Erre remek példa Nello Giraudo esete, amely körülbelül 20 évre nyúlik vissza. Egy olasz püspök egyenesen a Vatikánnak küldött levelet, hogy Giraudo fiatalkorúakat és gyermekeket molesztál egy táborban, valamint egy javítóintézetben.

A levélben, amely a Reuters birtokába jutott, a püspök arra kérte a Vatikánt, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a papnak ne legyen semmi kapcsolata gyermekekkel és fiatalkorúakkal.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Ennek ellenére Giraudót áthelyezték egy másik plébánia élére, ahol az volt a feladata, hogy felnőtteknek hirdessen igét, látogasson betegeket és családokat, valamint szertartásokat tartson – az erről szóló iratban pedig nem említik, hogy maradjon távol gyermekektől.

Egy belső egyházi iratból pedig kiderül, hogy már a közösségnek is gyanús volt, hogy Giraudónak pedofil hajlamai vannak, amely ahhoz képest két évtizedre nyúlik vissza. Később beismerte a pap, hogy vannak ilyen tendenciái, azonban mégsem taszították ki a papi rendből.

Végül 2010-ben hagyta el a papi rendet, 2012-ben pedig egyéves, felfüggesztette börtönbüntetést kapott, miután 2005-ben molesztált egy 17 éves egy táborban. Zanardi pedig egyszerű okból hozta fel ezt a példát: Giraudo őt is molesztálta, amikor 12 éves volt, amely ahhoz vezetett, hogy depressziós lett és drogfüggő hosszú évekre.

Jövő héten pedig nagy választás előtt áll az olasz katolikus egyház, ugyanis elnököt választanak: három jelöltet fognak megválasztani a püspökök maguk közül, amely jelöltekből Ferenc pápa fogja végül az elnököt kiválasztani.

Ferenc pápa maga is kifejezte, hogy szégyen az a tény, hogy nem sikerült még megfelelő vizsgálatot lefolytatni a katolikus egyházközösségekben globálisan. Ez az olasz katolikus egyházra különösen igaz, és emiatt is lényeges, hogy ki lesz a következő elnök.

A püspökök között ugyanis nagy a vita, hogy belső vizsgálat vagy külső, független segítség igénybevételével lefolytatott vizsgálat szükséges. Vannak, akik azzal érvelnek, hogy megvannak az erőforrások a belső vizsgálatra, mások nyugodtabbak lennének egy függetlennel – így létfontosságú kérdés, milyen eredmény születik a püspöki választáson.