Dollár
395,11 Ft
Euró
408,84 Ft
Font
475,60 Ft
Bitcoin
16,207 $

Ha lesz is olajársapka, Magyarország mentességet kap

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. november 24. - 15:25

A jelenlegi javaslat szerint, ha bevezetik az Európai Unióban az olajársapkát, akkor az nem fog a Magyarország számára kulcsfontosságú vezetékes szállításokra vonatkozni. 

Szijjártó Péter Brüsszelbe utazott, hogy asztalhoz üljön az uniós energiaügyi miniszterekkel annak érdekében, hogy tárgyaljanak Európa energiabiztonságáról, valamint a gáz- és az olajársapka kérdéséről. 

A gázársapka kapcsán a külügyminiszter elmondta, hogy nem született döntés, abban maradtak, hogy december 13-án újra találkoznak, de a magyar kormány álláspontja az, hogy „ez egy rendkívül veszélyes javaslat, mert súlyos ellátásbiztonsági kockázatokat tud okozni”, ugyanis okozhatja az Európába irányuló szállítások visszatartását vagy eltérítését más térségekbe. 

Az olajársapkáról azonban a nagykövetek fognak tárgyalni csütörtök este vagy péntek reggel, azonban a helyzet jelenleg úgy áll Szijjártó elmondása szerint, hogy a javaslat azt tartalmazza, ha lesz is ársapka, akkor az a csővezetékes szállításra nem vonatkozik, illetve nem vonatkozik a tengeri szállításra akkor, ha az a tengeri szállítás a csővezetékes szállítás ellehetetlenülése miatt válik szükségessé. 

Magyarországnak ugyanis fontos, hogy abban az esetben is olajhoz jusson, ha esetleg a csővezetékekkel történne valami, ugyanis az Ukrajnában zajló háborúban semmi garancia nincs arra, hogy nem éri kár a Barátság kőolajvezetéket – vázolta a külügyminiszter. 

Hozzátette, hogy még nincs döntés ebben a kérdésben sem, ugyanis más tagállamok között meg más viták vannak, de 

„mi a magunk részéről nyugodtak lehetünk abból a szempontból, hogy a jelenleg asztalon lévő javaslat Magyarország számára teljes körű mentességet biztosít”. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.