Clouds
21 Budapest
Dollár
353,32 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,82 Ft
Bitcoin
23,546 $

Okostelefon-piac: kevesebb mobil fogyott, de drágábban keltek el

Fotó: Unsplash
Mobil
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A készülékek átlagos eladási ára 10 százalékkal nőtt (köszönhetően a prémium kategóriás okostelefonoknak), így az összbevételt nézve csak 3 százalék mínuszról van szó.

A Counterpoint Research legfrissebb kutatásának adataiból kiderül, miszerint az okostelefonok piaca nem teljesített túl jól a harmadik negyedévben, ugyanis éves összevetésben 12 százalékkal kevesebb fogyott belőlük.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Ám ez nem egyenlő azzal, hogy a gyártók nagyon pórul jártak volna, hiszen a készülékek átlagos eladási ára 10 százalékkal nőtt (köszönhetően a prémium kategóriás mobiloknak), így az összbevétel valamivel több mint 100 milliárd dollárra csökkent, ami 3 százalék mínuszt jelent.

Az átlagos eladási ár emelkedésében az 5G-kompatibilis mobilok játszottak kulcsszerepet, s a harmadik negyedévben eladott telefonok közül 46% támogatta a technológiát. Ez rekordmagas arányt jelent, ráadásul az 5G-s mobilok átlagos eladási ára ötszöröse volt a 4G-s készülékek átlagos eladási árának.

Az Apple vitte a prímet

Az Origo szerint az Apple teljesített a legjobban a gyártók közül, mivel éves összehasonlításban 10%-kal nőtt az okostelefonokból származó bevétele, miközben 7%-kal emelkedett az iPhone-ok átlagos eladási ára.

Ez elsősorban az iPhone 13 és 14 széria Pro modelljeinek köszönhető, amelyek a legkeresettebbek voltak, így a harmadik negyedévben a mobilok eladásából származó globális bevétel 42%-a landolt a vállalatnál, ami jelentős növekedés a tavalyi 37,1%-hoz képest.

Az androidos gyártók viszont némiképp gyengébben teljesítettek: a bevételmegoszlás tekintetében a Samsung nagyjából tartotta az egy évvel ezelőtti piaci részesedését, a Xiaomi pedig egy picit nőni tudott, míg az Oppo/OnePlus és a Vivo márkák érdemben veszítettek a részükből.