Gazdaság javítására tett javaslatokat Magyarországnak az OECD

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Egészségipari Támogatási Program első három támogatási szerződésének aláírása előtt a Pénzügyminisztériumban 2020. október 1-jén. Három vállalat összesen 2,7 milliárd forint támogatást nyert el, ezzel 4,2 milliárd forintnyi beruházást tudnak megvalósítani. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 1. - 23:57

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy friss jelentésében tett javaslatokat tett Magyarországnak a gazdasági helyzet hosszú távú javítására.

Az OECD becslései szerint a magyar GDP várhatóan idén 4.6 százalékkal, míg jövőre 5 százalékkal nőhet – számolt be róla a HVG. A munkanélküliség terén csökkenés várható, 2022-ben már csak 3.4 százalék lehet, miközben az infláció idén és jövőre is 3.9 százalék körülire saccolható.

A nemzetközi gazdasági szervezet azonban hosszasan foglalkozott azzal, hogy szerintük a magyar gazdaságban rendszerszintű problémák vannak, amit a hosszú távú fejlődés érdekében orvosolni kellene, ezért javaslatokat is tettek.

Az első ilyen javaslat értelmében az OECD szerint tovább kell csökkenteni a munkát terhelő adókat, a világ egyik legmagasabbjának számító 27 százalékos áfa helyett pedig alacsony adókulcsot kell bevezetni, sokkal kevesebb kivétellel, mint most.

Mint az OECD javasolta, egy középtávú adósságcsökkentési stratégiát kell elkészíteni, hogy amint véget ér a járvány miatt válságkezelés, viszonylag gyorsan vissza lehessen térni a „fegyelmezett” adósságcsökkentéshez.

Az OECD szerint az ország gazdaságát arra is fel kell készíteni, hogy az elöregedő társadalom miatt folyamatosan növekedni fognak a nyugdíjak költségei, ezen felül javasolták, hogy ki kell vezetni a versenyt korlátozó szektorális adókat.

A szervezet a szociális ügyekben is részletes javaslatokat tett, egyrészt hosszabb ideig kellene adni a munkanélküli segélyt meglátásuk szerint. A GYES és a GYED kapcsán rugalmas munkavállalási formák támogatását és könnyen elérhető, magas színvonalú gyermekgondozási rendszer szorgalmaznak.

Ezen felül azt is kijelentették, hogy szigorúbban kell szabályozni az albérletpiacot, ahol kifejezetten elszabadultak az árak Magyarországon. Utolsó javaslatként pedig megtették, hogy fel kell állítani egy független korrupcióellenes szervezetet, ami a gyanús ügyeket vizsgálná ki.