Dollár
392,21 Ft
Euró
406,39 Ft
Font
469,68 Ft
Bitcoin
16,187 $
Twenty20

Az OECD szerint Európa megússza a recessziót, míg Oroszország súlyos válság elé néz

Szerző: Bense Róbert

A legfrissebb makrogazdasági előrejelzésük szerint bár Európában is komoly gazdasági hatásai lesznek a háborúnak, a recessziót elkerüli, Oroszországban ugyanakkor több évtizede nem látott visszaesés kezdődhet.

Bense Róbert

2022. szeptember. 27 - 22:33

Az OECD úgy véli, a világgazdaság egésze megsínyli a háborút, ráadásul a koronavírus hatásai sem múltak még el nyomtalanul, ezek pedig együttesen hátráltatják a növekedést, valamint az emelkedő árak miatt is felelősek.

Soron kívül Ismételten nyugdíjemelésről tárgyaltak

Mindez azt is magával hozta, hogy az infláció jóval erősebb és tartósabb, mint azt várták, emiatt a globális GDP stagnál, a G20-ak kibocsátása pedig csökkenőben van – egyértelműen sötét gazdasági kilátásokat eredményezve.

A növekedés jövőre még tovább lassul, ugyanakkor az Európa és Oroszország közötti „gazdasági háború” ellenére sem várható recesszió az érintett országokban. Ám míg a nagy európai gazdaságokban – Németország kivételével – minimális növekedést várnak, addig az orosz gazdaság az idei 5,5%-os visszaesés után jövőre is -4,5%-kal számolhat.

Az OECD úgy véli, hogy az oroszországi hatások jóval mélyebbek lesznek, mint az EU-ban, ennek ellenére a szakértők véleménye is megoszlik, többen ugyanis még most is mérsékelt recessziót prognosztizálnak Európát nézve.

Az előrejelzések zöme ugyanakkor egyvalamiben egyetért, méghozzá az infláció várható csökkenésével, melynek mértéke még idén tetőzhet, jövőre pedig lassú mérséklés kezdődhet. Azt a szintet azonban vélhetően így sem érik el, melyeket a központi bankok remélnek.

AZ OECD továbbra is nagy kockázatként tekint az energiaválságra, hiszen a gázhiány jelentősen növekedhet, ha az Oroszországon kívüli szállítmányok nem a várt ütemben érkeznek meg, esetleg a tél keményebb lesz, mint az elmúlt években. Ez felhajthatja a keresletet, vele együtt pedig az árakat is még magasabb szintre emelheti – írta meg a Portfolio.

Amennyiben emiatt a vállalatok számára korlátozásokat rendelnének el, úgy máris borul a növekedési és az inflációs előrejelzés, ezzel együtt pedig megnövekszik a recesszió esélye is számos európai országban. Azonban az OECD alapforgatókönyve ezzel egyelőre nem számol.