Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Az oroszok szerint Kijev kazettás lőszerrel készül provokációra Odesszában

Fotó: Orosz rakéta becsapódása nyomán megrongálódott lakóépület a fekete-tengeri kikötõvárosban, Odesszában 2022. július 1-jén. MTI/AP/Ukrán vészhelyzeti minisztérium

Czinder Tímea

2022. július 5. - 00:44

Állítólag oroszellenes aktivisták is tartózkodnak majd a helyszínen, akik pénzt kapnak azért, hogy eljátsszák a halottat vagy sebesültet.

Mihail Mizincev vezérezredes, az Orosz Védelmi Irányító Központ vezetője pénteken jelentette ki, a kijevi rezsim provokációra készül Odesszában; szerinte Ukrajna tiltott kazettás lőszerekkel készül megtámadni egy polgári infrastruktúrát, hogy aztán az orosz erőket vádolja a civilek meggyilkolásával.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

„A kijevi rezsim egy újabb aljas provokációra készül Odesszában, hogy a polgári infrastruktúra – nemzetközi egyezmények által tiltott – kazettás lőszerekkel való szándékos megsemmisítésével és a civilek (beleértve kiskorúak) meggyilkolásával vádolja meg az orosz fegyveres erőket”

– mondta Mizincev.

A tábornok szerint az odesszai hatóságok azt tervezik, megrongálnak egy polgári objektumot, ahol legfeljebb 30 oroszellenes aktivista is tartózkodik majd, akik eljátsszák, hogy az orosz támadás során haltak vagy sebesültek meg – olvasható a TASS cikkében.

A felvételek rögzítése után állítólag minden résztvevő 500 dollárt kap, Mizincev azonban hozzátette, minden provokátor kapott már 100 dollárt. Az incidens végrehajtása érdekében június 26. és 28. között 20 külföldi riportert és az UNICEF alkalmazottait is Odesszába szállították.

„Előre figyelmeztetjük a nemzetközi közösségeket és szervezeteket, hogy az ilyen és ehhez hasonló Kijev által a nyugati felügyelők támogatásával fabrikált orosz atrocitásokról szóló hamis jelentések széles körben fognak terjedni a médiában”

– tette hozzá.