Minden részletet közölt az óbudai lakásmaffiáról a rendőrség, amit eddig tud

Fotó: police.hu
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 5. - 07:13

Az elmúlt hetek során lehetett hallani először az úgynevezett óbudai lakásmaffiáról, amely a feltételezések szerint direkt idős emberekre utazik.

Mint a rendőrség is felidézi, Budapest III. kerületében lakótelepi lépcsőházakba helyeztek ki szórólapokat, amelyek a lakásmaffia tevékenységére figyelmezteti az ottani lakókat.

Azért döntött a szórólapok kihelyezése mellett az egyik lakásszövetkezeti elnök, mert állítólag több idős ember gyanús körülmények között elhunyt, miután eltartási szerződést kötöttek.

Az eltartási szerződés egy nagyon fontos intézménye a polgári jognak, ilyenkor az eltartásra szoruló személy – általában beteg vagy idős – szerződést köt egy másik személlyel, hogy az még életében gondoskodik róla, cserébe pedig az eltartott „fizetség” gyanánt ad tényleges pénzt vagy vagyontárgyat, a gyakorlat szerint általában egy ingatlant szoktak az eltartóra hagyni.

A rendőrség beszámolója szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányságra eddig egyetlen bejelentés érkezett a lakásmaffia ügyében, melyben előkészítő eljárást indítottak annak megállapítására, hogy fennáll-e a bűncselekmény gyanúja, így szükséges-e a nyomozás.

Jelezték, hogy az idős ember halálának körülményeit szakértők bevonásával kezdték vizsgálni, ám idegenkezűség eddig nem merült fel. Mint írták, a lakásszövetkezeti elnököt is meghallgatták az eljárás során, konkrét információkkal azonban nem tudott szolgáltatni, inkább feltételezésekkel.

A rendőrök az érintett lakótelepen adatgyűjtésbe kezdtek, közel 200 embert hallgattak meg, de további, eltartási szerződéssel kapcsolatos gyanús halálesetről nem találtak adatot, mint ahogyan nem akadtak gyanús körülményekre a természetes halállal elhunytak kapcsán sem.

A BRFK arra kér mindenkit, hogy amennyiben bárkinek bűncselekményről, vagy annak akár a leghalványabb gyanúját felvető konkrét esetről van tudomása, haladéktalanul tegyen bejelentést bármelyik rendőri szervnél, hívja a 112-öt vagy névtelensége megőrzése mellett a 06-80-555-111 számot.