Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Nyugdíjkorhatár-emelés: a szakértő szerint „teljesen abszurd” gondolat

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. június 19. - 11:30

A magányosság, a romló egészségi állapot, illetve a betegség első jeleinek figyelmen kívül hagyása is nehezíti az idősek helyzetét.

A Nyugdíjas Parlament Országos Elnöke, Karácsony Mihály kijelentette, miszerint nagy hiba lenne a nyugdíjkorhatár emelése, amelyet az erre vonatkozó adatok is alátámasztanak, hozzátéve, hogy a betegségek mellett a magányosság is ronthatja az idősek egészségérzetét.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

Magyarországon a férfiak harmincnyolc százaléka nem éri meg a nyugdíjkorhatárt, emellett nagy különbség figyelhető meg a férfiak és a nők között az egészségben eltöltött évek tekintetében is, amely előbbi esetében átlagosan 61,7 évnek mondható.

Azonban területi alapon vizsgálva újabb eltérés mutatkozik meg: Észak-Magyarországon 57,2, Budapesten viszont 65,7 évet töltenek egészségben a férfiak, ez pedig azt jelenti, hogy amikor elérik a nyugdíjba vonulás korhatárát, a 65 évet, általában már nincsenek megfelelő egészségi állapotban.

„Sokan azon gondolkodnak, hogy miként lehetne a nyugdíjkorhatárt tovább emelni, és mi ezt teljesen abszurdnak tartjuk. Amikor ilyen statisztikailag igazolható tényszámok állnak rendelkezésre, akkor nagy hiba lenne a nyugdíjkorhatárt tovább emelni” – mondta az elnök.

Pusztai Erzsébet orvosszakértő az ATV Híradó riportjában azt is elmagyarázta, miszerint a férfiak hajlamosabbak gyengeségnek tekinteni azt, amikor elkezdik tapasztalni a betegségre utaló első jeleket, ezért halogatják, hogy orvoshoz menjenek.

Elmondása szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a férfiak 38 százaléka nem éri meg a nyugdíjba vonulást, mindemellett az is rontja a helyzetet, hogy a szorongást és a mentális panaszokat nem tekintik komoly problémának, ezáltal ritkán kérnek segítséget.

Ennek következménye, hogy hajlamosabbak az alkoholizmusra, a drogfüggőségre és egyéb függőségekre, amely egyrészt betegségekhez vezethet, másrészt az elmagányosodás következményét is magával hozza.

Bereczki Enikő generációs szakértő úgy véli, hogy a családok zsugorodása is egyik oka lehet az idősek elmagányosodásának, ugyanis a mostani idős generációnál azt lehet látni, hogy egyre kevesebb gyermekük és unokájuk van, emellett nincsenek sokan a környezetükben, akikre támaszkodhatnának.

Majd hozzátette, az egészségügyi problémák mellett az is gondot jelent, hogy az idősek nem érzik magukat fontosnak, ennek leküzdésében pedig a fiatalabb generáció tud segíteni, támogatást és megértést nyújtva számukra.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.