Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

A nyugdíjasoknak nagyon nem tetszik a rezsihelyzet, félnek, hogy nem tudnak fizetni

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 23. - 16:21

A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint sokaknak kilátástalan a helyzete. 

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a nyugdíjasok többsége alapvetően régi házakban él, melyek építésénél a hőszigetelés, az energetikai racionalizálás nem volt szempont. 

A Kádár-kockákban sem a nyílászárók, sem a falak nincsenek rendesen szigetelve, de még a háztartási gépeik is energiapazarlók, többségük 15-20 éves, emiatt nagy energiafelhasználók a nyugdíjasok – tette hozzá. 

Helyzetükből adódóan szinte egész nap otthon vannak, napközben is használják a villanyt, fűtést, Karácsony szerint ezért tőlük nem várható el, hogy ugyanaz legyen az energiafelhasználásuk, mint egy aktív dolgozó esetében. 

„Nagyon sajátos helyzet, hogy 650 ezer nyugdíjas él magányosan, így nincs kivel megosztania a lakás rezsiköltségét. Szintén sajátos helyzet, hogy bár az átlagnyugdíj szép lassan emelkedik, az úgynevezett mediánnyugdíj 135 ezer forint, ami azt jelenti, hogy egymillió ember ennél kevesebb nyugdíjellátással rendelkezik” – idézi az Infostart

Hozzátette: eddig a rezsi a nyugdíjuk nagyjából 15-20 százalékát vitte el, ám a mostani, felemelt díjakkal ez az 50-60 százalékot is elérheti. A megmaradó pénzt pedig a rohamosan növekvő élelmiszerekre, gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre költik, most azonban „nagyon szomorú” helyzet áll az alacsony nyugdíjakkal rendelkezők előtt. 

A Nyugdíjas Parlamentnek azonban vannak ötletei, négy javaslatot fogalmaztak meg a problémák megoldására, amelyeket a kormány elé is terjesztettek: 

  • a mediánnyugdíj alatt levőknek legyen egy plusz kontingens, melyet a kormány más sajátos helyzetű társadalmi csoportnak is adott,
  • a mediánnyugdíj alatt élő, szénnel vagy fával fűtő idősek a téli hónapokban havi ötezer forintos rezsiutalványt kapjanak,
  • a havi elszámolás helyett a nyugdíjasok esetében az éves elszámolási kontingens lépjen életbe,
  • a régi lakások korszerűsítésére, hőszigetelésére, a nyílászárók, illetve a háztartási gépek cseréjére írjon a kormány egy pályázatot, akár száz százalékos költségvállalással.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.