Már igényelhetők a nyugdíjelőlegek, márciusban újabb kiegészítés érkezik

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 26. - 15:23

Az arra jogosultak már felvehetik a 2021-es valorizációs számok alapján kalkulált nyugdíjelőlegeiket.

Az új nyugdíjasok esetében már igényelhetők a nyugdíjelőlegek, ha valakik az öregségi nyugdíj esetében teljesítik a feltételeket – szükséges szolgálati idő és a korhatár betöltése. Azok esetében, akiknél ez már január 1. után megtörténik, az igényléskor a nyugdíjelőleg kerül megállapításra – olvasható a Napi.hu beszámolójában.

Mivel az elmúlt évben jelentősen nőttek az átlagkeresetek, ezért a tavalyiaknál magasabb valorizációs értékekre lehet számítani idén márciusban.

A változás nem csupán az új nyugdíjasokat érintheti, hanem azokat is, akiknél valamilyen okból hosszabb a megállapítás folyamata, akár újra kell számítani a juttatásukat: mivel a nyugdíj megállapítása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság megállapítása és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik sokszor nem egyszerű folyamat, szükség lehet előleg megállapítására.

A nyugdíjelőleg a korkedvezményes juttatásra is érvényes, így a nők 40 kedvezménnyel élők esetében is január és március között még nyugdíjelőleget folyósíthat az államkincstár, ha azt igénylik – írta a lap.