Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Kettős mércével vádolják a Nyugatot Ukrajna és Gáza kapcsán

Izraeli légicsapásokban megsemmisült lakóház romjai Gázában 2022. augusztus 9-én. Izrael augusztus 5-én Hajnalhasadás néven indított hadmûveletet a Gázai övezetben az Iszlám Dzsihád ellen, mert a palesztin terrorszervezet megtorlással fenyegetõzött, miután letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselõjét, Bassam al-Szaadit. Az akcióban az izraeliek végeztek Tejszír al-Dzsabarival, az Iszlám Dzsihád észak-gázai parancsnokával, majd Hálid Manszúrral, a déli rész katonai vezetõjével. 2022. augusztus 7-én éjfél elõtt életbe lépett az egyiptomi közvetítéssel megkötött tûzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között. MTI/EPA/Mohamed Szaber
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 16. - 13:24

Két Palesztina-barát szervezet, az Izrael Bojkottálásáért Palesztin Nemzeti Bizottság (BNC) és a Bojkott, Elidegenítés, Szankció (BDS) is kritizálta a nyugati országokat.

A BNC és a BDS is arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy bojkottálják az izraeli rezsimet és lépjenek fel ellene, amiért ismét támadást indítottak a Gázai-övezet ellen – számolt be róla a helyi sajtó alapján a FARS.

Soron kívül Döntött a finn kormány, nem látják szívesen az oroszokat 

A két szervezet szerint nem csak az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió, hanem azok az arab országok is, amelyek normalizálták a kapcsolatukat Izraellel, bűnrészesek a palesztinok sérelmére elkövetett bűntettekben.

A palesztin szervezetek szerint az érintett arab országok elárulták a „palesztin ügyet” és a nyugati országokkal együtt engedik az izraeli rezsimnek, hogy folytassák „az agresszív lépéseiket és a palesztinok szisztematikus gyilkolását”.

„A nyugati kettős mérce, ami az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktusra és az Izrael által a Gázai-övezetben indított brutális háborúra adott reakciót illeti, fájdalmas és vérlázító”

Nem először illeti kritika a nyugati országokat, amiért nem emelik fel szavukat nyíltan az Izrael által a palesztinok sérelmére elkövetett bűntettekkel szemben. A 2021-ben lezajlott kéthetes háború a két terület között erre tökéletes példa volt, ahol az izraeli hadsereg bőven követett el háborús bűntetteket.

Miközben a világ Ukrajnára, illetve Tajvanra figyel, Izrael ismét inváziót indított a Gázai-övezet ellen – noha palesztin provokációk előzték meg ezt. A két terület látványosan nem tudja normalizálni a kapcsolatát, a feszültség pedig kisebb-nagyobb háborúk formájában időről-időre felrobban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.