Megtiltották a New York Times újságíróinak, hogy a COVID-19 laboratóriumi eredete után oknyomozzanak

Fotó: Twitter/Brian Stelter
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 4. - 05:47

Az egyik legolvasottabb amerikai napilap, a New York Times egyik vezető szerkesztője megtiltotta az újságíróknak, hogy oknyomozásba kezdjenek a koronavírus esetleges laboratóriumi eredetével kapcsolatban – számolt be róla a brit The Spectator magazin.

A New York Times hagyományosan egy liberális napilap, amely inkább a Demokrata Párthoz áll közelebb, mintsem a konzervatív republikánusokhoz. Ez pedig Donald Trump idején még inkább kidomborodott, erősen Trump-ellenes hangot ütöttek meg a lapnál.

Ez pedig odáig ment, hogy csak azért, mert Donald Trump is utalt erre több nyilatkozatában, a szerkesztők egyszerűen nem nyomozhattak a koronavírus eredete után, mert az egyik vezető szerkesztő „túl veszélyesnek” gondolta.

„2020 elején azt javasoltam a főszerkesztőnek, hogy vizsgáljuk ki a COVID-19 eredetét. Azt mondta nekem, hogy veszélyes erről cikket írni, mert alapvető ellenállás volt azzal, hogy bármi olyan eredményre jutunk, ami azt sugallná, a COVID-19 mesterséges vagy laboratóriumból szivárgott ki”

nyilatkozta egy névtelenségét kérő szerkesztő a brit magazinnak.

A New York Timesnak dolgozó, másik névtelenségét kérő újságíró szintén elmondta, hogy javaslatot tett erre a főszerkesztőnek, azonban a szerkesztőségben a laborszökevény-teóriát „összeesküvés-elméletnek” tekintették.

Az újságíró azt is elmondta, hogy a téma minden irányból érinthetetlen volt, elmondása szerint „természetesen” azért, mert Donald Trump akkori elnök is ebben hit, amitől sok téma „no-go zónába” került a szerkesztőségen belül.

A The Spectator szerint az is hozzájárult ehhez, hogy a koronavírus-járvány kitörése előtt voltak olyan cikkek az amerikai napilapban, amelyek erősen képviselték a kínai állampárt eszméit és Times több millió dollárt kaphatott kínai forrásokból.

A New York Times szóvivője is reagált a brit magazinban megjelenő állításokra, amelyek szerintük „nevetségesek”. A napilap tagadta, hogy bármelyik újságírójuknak is megtiltották volna a koronavírus eredetének vizsgálatát.