3D nyomtatók segítségével építene Holdbázist Kína

TÉMÁK:
#hold #Kína
Fotó: unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Öt éven belül szeretnék megkezdeni a létesítmény építését.

3D-nyomtatási lehetőségeket vizsgál Kína, hogy a holdi talaj segítségével bázist építsen égi kísérőnkön. A kísérleteket a „holdtéglákhoz” egy korábbi misszió mintái teszik lehetővé – írja az Al Jazeera.

A 2020-as Csang’e 5 küldetés során egy szonda visszajuttatta a Hold talaját a Földre, a Csang’e 6, 7 és 8 küldetések feladatai pedig az lesz, hogy újrahasznosítható erőforrásokat keressen az égitesten.

A Kínai Műszaki Akadémia szakértője elmondta, hogy a tervek szerint 2028-ban indul a Csang’e 8 küldetés, melynek során egy olyan szonda landol majd a Holdon, amely már az építőanyagot is képes lesz elkészíteni.

„Ha hosszú ideig szeretnénk a Holdon maradni, akkor az égitest saját anyagainak felhasználásával kell állomásokat létrehoznunk. A holdi talaj lesz a nyersanyagunk, és ebből nyomtatjuk majd az építőegységeket” – mondta Wu Weiren, a Kínai Nemzeti Űrügynökség tudósa.

A Csang’e 8 a helyszínen vizsgálja majd a környezetet és az ásványi anyagokat, valamint meghatározza, hogy a Hold felszínén alkalmazhatóak-e olyan technológiák, mint a 3D nyomtatás.