Nyomozás indult a Szíriában bevetett vegyi fegyverekkel kapcsolatban

Fotó: Flickr/The U.S. Army
not image

Borbély Fanni

2021.március.4 - 01:49

Francia és német vizsgálatok folynak Bassár el-Aszad szíriai elnök és bizalmasai ellen, így eljárást is indulhat a szíriai háború egyik atrocitása nyomán. A vegyi fegyverek szakértői évek óta gyűjtik az információkat arról, hogy Szíria kormánya vajon saját népe ellen használta-e a tiltott fegyvereket, mely háborús bűncselekménynek minősül, s melyre Bassár el-Aszad elnök elutasítóan reagált.

Bassár el-Aszad és bizalmas köreinek elszámoltatása egy igen jelentős lépés a szíriai konfliktusban elkövetett súlyos atrocitásokért, a francia bíróság háborús bűnök elleni különleges egységének bíráihoz ugyanis három nemzetközi emberi jogi szervezet panaszt nyújtott be a szíriai vegyi támadások kapcsán.

A szervezetek Bassár el-Aszad elnök és testvére, valamint a hozzájuk közel álló bizalmasaik elszámoltatását kérvényezték, mely komoly hasonlóságot mutat azzal a panasszal, melyet tavaly októberben benyújtottak Németországban. A hétfőn benyújtott és a kedden nyilvánosságra hozott panaszok így egy új frontot nyitnak, melynek célja a vegyi fegyverekkel kapcsolatos bűncselekmények feltárása, továbbá Bassár el-Aszad és köreinek elszámoltatása.

Ha az eljárás közvetlenül nem is, közvetetten mindenképp megpecsételhetik Bassár el-Aszad jövőjét, ugyanis ezzel megakadályozhatják, hogy az elnök megkapja az országának újjáépítéséhez szükséges nemzetközi segítséget. Az ilyen jellegű segítség megszerzése még ennél is nehezebbé válhat, ha az elnök bizalmasai a vádlottak padjára kerülnek az európai bíróságok háborús bűncselekmények miatt indított eljárásokban, még akkor is, ha úgy vélik az eljárás törvénytelen.

Steve Kostas, a panaszt benyújtó csoport vezető ügyvédje Franciaországban elmondta, a szervezetek a Damaszkusz közelében fekvő Douma városában, és Kelet-Ghouta régióban történt, 2013. augusztusi eseményeire összpontosítottak, olyan összehangolt támadásokra, melyek során az Egyesült Államok kormánya szerint több mint 1400 ember vesztette életét, ezzel pedig a világon a leghalálosabb vegyi fegyver bevetéséről beszélünk.

A szakértők több mint 300 szíriai vegyifegyver-támadást dokumentáltak, köztük pedig felnőttekről és gyermekekről készült fotókkal és videókkal, melyeken az áldozatok görcsök közepette kapkodtak levegőért a földön fekve, majd megfulladtak. A képek közül néhányat nyilvánosságra hoztak, melyek egyértelműen sokkolták az egész világot, és a mai napig senki sem került elszámoltatásra több százezer ember halála miatt.

Habát Kostas jelezte, tisztában vannak azzal, hogy a legfelsőbb körökbe tartozó személyeket a közeljövőben nem fogják letartóztatni, úgy véli, az ügyeket még most kell felépíteni, hogy a jövőben biztosítani tudják a szükséges büntetőeljárás alapját. Az ügyben behívott tanúk között nemcsak a támadások túlélői, de a kormány korábbi tagjai is szerepelnek, akik kapcsolatban állnak a tiltott vegyifegyver-arzenállal, de legalábbis ismerik annak működését.

Habár több európai ország fogadott be jelentős számú menekültet, mind hajthatatlan abban, hogy a bűncselekmények büntetlensége nem megengedhető, ha a cél egy békemegállapodás vagy normalizálás. Ezzel ellentétben Kína és Oroszország megvétózták az ENSZ Biztonsági Tanácsában javasolt szíriai atrocitásokat illető esetleges büntetőeljárás elindítását.

Habár az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet a 2013-as szíriai támadást követően lefolytatott egy vizsgálatot, az általuk összegyűjtött bizonyítékokkal nem vonták felelősségre és soha nem azonosították név szerint az elkövetőket. Tobias Schneider, a Global Public Policy Institute egyik kutatója elmondta, az elmúlt évtizedben 349 támadást jegyzett, ezzel szemben a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet csupán 39 támadást vizsgált, a szervezet korlátozott erőforrásai miatt.