Nyomozás indulhat a Gyurcsány Ferenc nevében telefonáló, oltásellenes csalók ügyében

Fotó: Gyurcsány Ferenc/Facebook
not image

Kornis Vivien

2021.május.12 - 17:07

Vadai Ágnes szerint a Gyurcsány Ferenc nevében, az oltás felvétele ellen telefonhívásokkal kampányoló csalók tevékenysége kimerítheti a csalás és a rémhírterjesztés tényállásait.

Gyurcsány Ferenc április 24-én tett közzé a Facebook-oldalán egy bejegyzést, melyben arról beszél, hogy visszaélnek a nevével, és az ő nevében azzal hívogatják csalók az embereket, hogy ne oltassák be magukat.

Vadai Ágnes Polt Péter legfőbb ügyészt arról kérdezte, hogy a Gyurcsány Ferencet lejárató és megtévesztő telefonost kampányt hogyan értékeli. 

Lát-e olyan üldözni rendelt bűncselekményt, amit a félrevezető telefonos kampány esetleg megvalósít? Amennyiben igen, kíván-e az ügyben eljárást indítani?

– idézte Vadait a 24.hu.

A portál beszámolója szerint Polt Péter a kérdést feljelentésként értékelte, és ezért továbbította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának.  Az érdemi döntés meghozatalához május 30-ig tartó határidővel a feljelentés kiegészítését rendelte el a hatóság. 

A portál beszámolója szerint Vadai Ágnes korábbi nyilatkozatából kiderül, hogy szerinte nem kérdés, hogy “mint több más karaktergyilkosságban, ebben is nyakig benne van a Fidesz”, és hangsúlyozta, hogy az ügyészségről “ennél sokkal nagyobb horderejű ügyek is lepattannak”. 

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint a csalók tévedésbe ejthették azokat, akikkel telefonon beszéltek, kárt okoztak Gyurcsány Ferencnek, pártjának, és az együttműködő hat ellenzéki pártnak is. Vadai közölte, hogy mivel a kormány hamisan oltásellenességgel vádolja az ellenzéi pártokat, a telefonálók pedig politikai haszonszerzés céljából tevékenykedtek, ez kimerítheti a csalás törvényi tényállását.

A képviselő kiemelte, hogy a telefonálók nagy nyilvánosság előtt elferdítve híresztelték azt, hogy az ellenzéki pártok elítélik a tudományosan nem igazolt hatású vakcinák kormányzati alkalmazását, illetve akadályozták a járvány elleni védekezés eredményességét, ezzel pedig rémhírterjesztés is megvalósulhatott.