Nyomás alá helyezhetik Észak-Koreát a nyugati nagyhatalmak

Phenjan, 2021. március 24. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszédet mond egy 10 ezer otthonból álló lakópark tervezett megépítése alkalmából tartott phenjani rendezvényen 2021. március 23-án. MTI/EPA/KCNA
not image

Kulcsár Péter

2021.április.3 - 21:52

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán diplomatái pénteki találkozójukon megegyeztek abban, hogy közös erővel próbálják a továbbiakban is megakadályozni Észak-Korea atomfegyverekkel kapcsolatos programját.

Joe Biden biztonsági tanácsadója, Jake Sullivan, Japán védelmi biztosa, Sigeru Kitamura és Dél-Korea nemzetvédelmi tanácsadója, Szu Hun közös megállapodása értelmében a jövőben megerősítik a Koreai-félsziget békéjét elősegítő lépéseket.

A Reuters hírügynökség információi szerint a fő céljuk az lesz, hogy Phenjant tárgyalásra biztassák, egyúttal megakadályozzák, hogy tovább folytatódjanak a nukleáris töltetek és ballisztikai rakéták fejlesztései a kommunista vezetésű országban.

A denuklearizáción kívül a két Korea közti viták rendezését is előtérbe helyeznék a szövetségesekkel együtt, és azt sem tartják kizártnak, hogy mindezt egy nemzetközi találkozó keretében valósítsák meg, amelyre Észak-Korea vezetőségét is meghívhatják.

A hivatalos ülés után az amerikai diplomaták nyilatkozataiból kiderült, hogy komoly előrelépéseket értek el, a konzultációk Japánnal és Dél-Koreával a tervezett ütemben zajlottak.

A Barack Obama ideje alatt az USA észak-koreai különleges megbízottjaként tevékenykedő Joseph Yun elmondta, a békéhez és a denuklearizációhoz feltétlenül szükséges, hogy Kim Dzsongunnal és kormányával szemben ne hozzanak provokatív döntéseket, ezzel ugyanis hátráltathatják a folyamatokat.