Nyoma veszett az Alekszej Navalnijt ápoló kórház vezetőjének

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus (k) és felesége, Julia útlevelét ellenőrzik a Moszkva közelében lévő seremetyjevói repülőtéren 2021. január 17-én. Navalnijt ezt követően őrizetbe vették és elvezették a rendőrök. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) korábban keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon, amelyben kezdeményezte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását. MTI/AP/Mstyslav Chernov
not image

Nagy Noel

2021.május.9 - 20:50

Az orosz belügyminisztérium regionális irodája kutatást indított Alekszander Murakovszkij után, aki az Alekszej Navalnij megmérgezett ellenzéki politikust kezelő omszki kórház vezetője volt.

A belügyminisztérium beszámolója szerint május 8-án a rendőrség kapott egy bejelentést, miszerint Murakovszkijnak nyoma veszett – adta hírül a Sputnik hírügynökség. A kórházvezető éppen Pospelovo falujánál, egy erdőben található vadászközpontban tartózkodott, amikor eltűnt.

A rendőrség beszámolója szerint utoljára május 7-én látták az orvost, amikor a quadjával elindult a vadászháztól, azóta pedig nincs információ a hollétéről. Megerősítették, hogy keresést indítottak Murakovszkij után, amelybe a nemzeti gárda erőit, helyi lakosokat és vadászokat is bevontak, munkájukat pedig drónok és helikopterek segítik.

A minisztérium hozzátette, hogy a keresési munkálatok nagyon nehézkesek, mivel földrajzilag nagyon komplex, mocsaras területen tűnhetett el Murakovszkij. Cikkünk írásának pillanatáig mindössze a quadot találták meg, mintegy 6.5 kilométerre a vadászháztól.

Murakovszkij annak az Omszkban található kórháznak volt a főorvosa, ahova Alekszej Navalnijt szállították a mérgezését követően. Navalnij éppen Szibériából Moszkvába tartott, amikor az orosz titkosszolgálat az alsónadrágjába csempészett novicsok idegméreggel próbált végezni vele.

Navalnijt ezt követően Németországba szállították, ahol megerősítették a mérgezés tényét, ám a politikus végül felépült. Oroszországba való visszatérését követően azonban azonnal letartóztatták és két és fél börtönbüntetésre ítélték egy olyan perben, amit sokan koncepciósnak tartanak.

Az ellenzéki politikust végül börtöntáborba szállították, ahol rendkívül rossz bánásmódnak van kitéve, rengeteget romlott az egészségügyi állapota, részben köszönhetően az éhségsztrájkjának is, amelybe éppen azért fogott, hogy rendes orvosi ellátást biztosítsanak neki.