Az Egyesült Államok további dokumentumokat hoz nyilvánosságra a Kennedy-gyilkossággal kapcsolatban

Fotó: Twitter/JFK Library
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 23. - 10:08

Az amerikai hatóságok december 15-én nyilvánosságra hozzák a John F. Kennedy elnök 1963-as meggyilkolásával kapcsolatos, eddig nem publikált anyagok egy részét – jelentette be a Fehér Ház.

Az erre vonatkozó memorandumot Joe Biden elnök pénteken írta alá a Nemzeti Levéltár és Iratkezelő Hivatal (NARA) ajánlása nyomán.

„Minden olyan, jelenleg a nyilvánosság elől elzárt információt, amelynek további elhalasztását a [kormányzati] ügynökségek nem javasolták, a NARA 2021. december 15. előtt felülvizsgálja, és ezen a napon nyilvánosságra hozza. Kennedy elnök meggyilkolásának évfordulója iránti tiszteletből az ilyen közzétételre 2021. december 15. előtt nem kerülhet sor“ .

– áll a Fehér Ház közleményében

Biden azt is megerősítette, hogy 2022. december 15-ig továbbra is visszatartják a merénylettel kapcsolatos összes információt a teljes nyilvánosságra hozatal elől, mivel az amerikai levéltár több időt kért „az ügynökségekkel való együttműködésre és a nagyobb gyűjteményen belüli kutatásra a nyilvánosságra hozott információk mennyiségének maximalizálása érdekében“, hivatkozva a koronavírus-járvány „jelentős hatására“.

„A levéltáros legkésőbb 2021. december 15-ig tervet ad ki a NARA teljes, Kennedy elnök meggyilkolásával kapcsolatos iratgyűjteményének digitalizálására és online elérhetővé tételére“

– áll a közleményben.

Kennedy elnököt 1963. november 22-én gyilkolták meg Dallasban, amely a nyilvánosság részéről kérdések örvényét váltotta ki. Több vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy a lövéseket Lee Harvey Oswald adta le, akit nem sokkal a gyilkosság után letartóztattak. Két nappal később Jack Ruby, egy dallasi klub tulajdonosa lelőtte, miközben egy autóhoz kísérték, amelynek a megyei börtönbe kellett volna vinnie. Az események óta eltelt évtizedekben számos összeesküvés-elmélet született, amelyek Kennedy meggyilkolását és Oswald meggyilkolását is igyekeztek megmagyarázni – írja a Sputnik News

A John F. Kennedy-gyilkosságról szóló 1992. évi elnöki iratgyűjtési törvény értelmében a NARA-nak pontosan 25 év múlva, azaz 2017. október 26-án kellett volna a teljes gyűjteményt a nyilvánosság elé tárnia, kivéve, ha az amerikai elnök úgy dönt, hogy az információk kiadása ártana a nemzetbiztonságnak vagy a jelenlegi külkapcsolatoknak.

A nemzeti levéltár azóta több mint 250 000, Kennedy meggyilkolásával kapcsolatos iratot – a gyűjtemény több mint 90%-át – bocsátotta a nyilvánosság rendelkezésére.