Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Nyílt levél Maruzsának: a jogkövető magatartást a tanárok sztrájkjogának megvonása lehetetleníti el

Fotó: Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért szervezett, a "Diákok a tanárokért" Facebook-csoport által jegyzett demonstráció résztvevői Budapesten a Szent István téren 2022. szeptember 2-án. MTI/Bruzák Noémi
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 6. - 05:25

A szervezet elnöke szerint a diákok törvénytiszteletét az a magatartás ássa alá, amely „kénye-kedve szerint alakítgatja a törvényt”.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a múlt hét folyamán azt kérte a pedagógus-szakszervezetektől, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét, amely állítása szerint egy „jogszabályellenes magatartás” és „törvénytelen kezdeményezés”.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Mindemellett úgy véli, hogy az ezzel élő pedagógusok erkölcsileg megkérdőjelezhetők, a diákoknak pedig rossz példát mutatnak, levelére pedig a Magyartanárok Egyesületének választmánya nevében Arató László, a szervezet elnöke válaszolt.

Hangsúlyozta, miszerint „nem a tanárok polgári engedetlensége ássa alá a diákok törvénytiszteletét és erkölcsi értékrendjét”, hanem sokkal inkább „az a magatartás, amely kénye-kedve, saját pillanatnyi érdekei szerint alakítgatja a törvényt”.

Majd kifejtette, hogy a jogkövető magatartást az lehetetleníti el, hogy a hatalom a (valóságos) sztrájk jogát, ezt az alkotmány biztosította alapjogot megvonja a tanároktól, s ezzel polgári engedetlenségre kényszeríti őket – írta az Eduline.

Arató László szerint az államtitkár azt is állítja, hogy az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk, és milyeneket nem, ám ő ezt másképp gondolja.

„Nem, ön téved, erre az elítélendő iskolai és állampolgári magatartásra, a törvény iránti tiszteletlenségre és a szabályok kijátszására a felelőtlen törvényalkotás, a jog kormányzati lejáratása ösztönöz” – emelte ki.