Nukleáris energiával láthatják el a jövőbeni Hold-missziókat

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. november 24. - 17:03

Az Apollo 17 1972-es küldetése óta nem lépett ember a Holdra. Mire 2025 körül visszatérnek Földünk hűséges követőjének felszínére, a terep a széles körű technológiai fejlődésnek köszönhetően már teljesen más lesz.

A NASA az Energiaügyi Minisztériummal (DOE) közösen sajtóközleményt adott ki, amelyben arra kéri a vállalatokat, hogy segítsenek a nukleáris energiával kapcsolatos megoldások kidolgozásában, hogy tovább gyorsítsák a jövőbeli Hold-küldetések energiaellátását biztosító technológia kifejlesztését.

Az amerikai űrügynökség rámutat, hogy a rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy autonóm módon működjön egy holdi leszállóegység vagy rover fedélzetéről. Azért szeretnék a Holdon tesztelni a maghasadással működő reaktorokat, mert azok megbízhatóak, és bármikor működőképesek, beleértve a hetekig tartó holdi éjszakákat is.

A Holdra szállítani kívánt rendszer nagyjából 40 kilowattnyi energiát biztosítana, ami állításuk szerint 30 háztartás áramellátására lenne elegendő egy évtizeden keresztül. A közleményben továbbá azt írták, hogy a rendszer egyszerű elvek mentén funkcionál, és egy nap akár a jövőbeli Mars-missziók energiaellátására is használható lenne.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A NASA maghasadási rendszere újabb példa lesz egy olyan űrtechnológiára, amelynek nagy haszna lehet akár itt a Földön is. Az amerikai űrkutatási hivatal arra is rámutatott, hogy a Holdra tervezett maghasadási reaktorral kapcsolatos munkálatok segíteni fogják a nukleáris meghajtású rakétákhoz köthető munkálatokat is, például az Ad Astra nevű startup által kifejlesztett rakétát, amely elméletileg akár 198 000 km/h-ás sebességet is elérhetne, és mindössze egy hónap alatt eljuthatna a Marsra.