Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,129 $

Csak novemberben 150 darab robbanótestet kezeltek a magyar tűzszerészek

TÉMÁK:
#tűzszerészek
Fotó: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Rengeteg bejelentés érkezett a honvédség tűzszerészeihez novemberben, csak az előző hónapban ugyanis 106 alkalommal csörgött náluk a telefon.

A honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezrede Facebook-oldalán számolt be arról, hogy újabb eseményekben gazdag hónapot tudhat maga mögött az ezred: csak novemberben 106 bejelentés érkezett az alakulat tűzszerész ügyeletére, ebből 27 eset igényelt azonnali intézkedést.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Összesen több mint 150 darab, közel 600 kg össztömegű, katonai eredetű robbanótestet kezeltek a hónapban az alakulat tűzszerészei Magyarország teljes területén.

Idén már több mint 1800 esetben vonultak ki, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközök kezeléséhez az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái.

November hónap kiemelt tűzszerész eseményei

Második világháborús eredetű robbanótestekre bukkantak Székesfehérvár külterületén zajló ásatáson egy elmállott bőröndből. Néhány nappal később egy 76 mm-es szovjet repeszgránátra bukkantak a régészek.

Lócsontváz alól került elő 85 darab, különböző gyártmányú világháborús aknavetőgránát a közelmúltban egy mezőzombori szántóföldön. Az elhullott állat tetemével a veszélyes eszközök körül kutakodó gyerekeket igyekeztek elrettenteni.

Különleges ágyúgolyó került elő családi ház hátsó kertjének rendezése során, Kőszegen. A kora újkor elején gyártott, mintegy 8 kg tömegű ágyúgolyó nem tartalmazott pirotechnikai anyagot.

Mányba riasztották ezredünk tűzszerészeit, ahol mezőgazdasági földmunkák során szorult egy váltvaforgató eke kormánylemezei közé egy második világháborús, 15 cm-es német tüzérségi gránát.

Két darab 15 cm-es német ködgránát és egy ugyancsak 15 cm-es német repeszromboló gránát került elő Hajdúdorogról, a Diófa utcából. Az eszközöket a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították el, későbbi megsemmisítés céljából.