Dollár
395,23 Ft
Euró
417,94 Ft
Font
484,65 Ft
Bitcoin
17,214 $

Mióta itt jártál:

November 1-től is érvényben marad a veszélyhelyzet 

Fotó: MTI/Kovács Attila
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Új alkotmánymódosítás lép életbe november 1-jén, ezért új rendeletekre is volt szükség, a Magyar Közlönyben három is megjelent. 

Három kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzettel kapcsolatban, amelyek közül az egyik megszünteti, a másik újra kihirdeti a veszélyhelyzetet Magyarország egész területére, a harmadik pedig újra hatályba lépteti a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló rendeleteket, ugyanis az Alaptörvény módosítása miatt szükség volt ezekre a lépésekre. 

A kormány újra kihirdette a veszélyhelyzetet 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy az Alaptörvény-módosítás miatt szükség volt arra, hogy újra kihirdessék a veszélyhelyzetet az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa miatt. 

Mivel a veszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvényi szabályok az Országgyűlés májusi döntése értelmében november 1-jétől megváltoznak, így a jelenleg érvényes veszélyhelyzetet szükséges megszüntetni és az új alaptörvényi felhatalmazásoknak megfelelően a veszélyhelyzetet újra ki kell hirdetni.

A közlemény hozzáteszi, hogy a különleges jogrend fenntartására továbbra is szükség van, hiszen a Magyarországgal szomszédos Ukrajnában a fegyveres konfliktus és az annak következtében kialakult humanitárius katasztrófa elhúzódik, sőt a háború és a szankciók gazdasági hatásai hazánkat is rendkívüli helyzet elé állítják. A veszélyhelyzet fenntartása a kormány számára megteremti a hatékony és gyors döntéshozatal jogi kereteit a háború elől menekülők megsegítéséhez, valamint Magyarország fizikai, gazdasági és energiaellátási biztonságának védelméhez.

Megváltoztak a különleges jogrend esetei az Alaptörvényben 

November 1-jén életbe lép a legújabb alkotmánymódosítás, azért volt szükség az új rendeletekre, ugyanis a korábbi hat különleges jogrend (rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás, veszélyhelyzet) helyett mostantól három különleges jogrendet határoz meg: hadi állapot, szükségállapot és veszélyhelyzet. 

A most megjelent kormányrendeletetek ennek megfelelően egyrészt megszüntetik, másrészt az új alkotmányos kereteknek megfelelően, 30 napra újra kihirdetik a háború miatt szükséges veszélyhelyzetet, illetve meghosszabbítják a 2022. október 31-én hatályos veszélyhelyzeti rendeletek hatályát, így ezek továbbra is hatályosak és alkalmazhatóak maradnak.

Ezen felül a kormány azzal a jogával is élt, amelyet az Országgyűlés hétfői törvénymódosítása teremtett meg, miszerint a kabinet kezdeményezheti a veszélyhelyzet legfeljebb 180 nappal történő meghosszabbítását, ha a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó körülmény továbbra is fennáll. Miután a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó háború továbbra is fennáll, a kormány a parlament elé terjeszti a veszélyhelyzet és a veszélyhelyzethez kapcsolódó jogszabályok 180 nappal történő meghosszabbítását.