Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Növekedőben a dohánytermékek forgalma Magyarországon

MTI Fotó: Mohai Balázs
not image

Borbély Fanni

2022. október 31. - 05:21

Miközben az árak egészen hihetetlen mértékben kúsznak felfelé, a hazai dohányforgalom az idei évben az első és a második félévben is jelentősen emelkedett.

Meglepő tendencia rajzolódik ki a legfrissebb adatokból a dohányforgalom kapcsán: idén az előző évhez képest az első és a második félévben is jelentősen növekedett a legális dohányforgalom: az elsőben 3,6; míg a második félévben 7,1 százalékkal.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Az elmúlt években jellemzően csökkent a a hagyományos cigaretta és a finomra vágott dohány forgalma, mely részben az alternatív dohánytermékeknek, mint az elektronikus cigaretta és a hevítéssel működő eszközök egyre népszerűbbé válásának, másrészt pedig a dohány egyre magasabb árának köszönhető.

A hazai dohányforgalom növekedését az is jelzi, hogy míg 2021-ben 973 milliárdos forgalmat könyveltek el a dohányboltok, 2022-ben ez a szám már 1000 milliárd forint környékén alakult.

A Napi.hu azt írja, a forgalom növekedésében több tényező is szerepet játszhatott, így például az, hogy csökkenőben van a hazai csempészdohány-forgalom, részben azért, mert a csempészcigaretta jelentős része korábban Ukrajnából érkezett.

A NAV közlése szerint 2022 első 9 hónapjában 17,6 millió szál illegális cigarettát foglaltak le a csempészektől, míg 2021-ben ennek a 10-szeresét, összesen 175 millió szálat. Az adatok alapján hasonló az arány a fogyasztási dohány esetében is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.