Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Novák Katalin szerint méltatlanul keveset foglalkozunk a gyermekvállalás kérdésével

Fotó: Novák Katalin köztársasági elnök látogatókkal a Sándor-palota teraszán 2022. május 14-én. Ezen a napon tartották Novák Katalin államfõi beiktatását az Országház elõtti Kossuth téren; a beiktatási program részeként látogatható a klasszicista palota épülete, a köztársasági elnök hivatala. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 13. - 05:56

Véleménye szerint a gyermekvállalás nem csak pénz kérdése, hanem egy sokkal mélyebben rejtőző dilemma, azonban az anyagi biztonságot meg kell teremteni.

Magyarország államfője korábban családpolitikával foglalkozott, majd Lánczi Tamásnak elmondta az MTVA 48 perc című műsorában, hogy érdemes lenne azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy miért születik annyira kevés gyerek. 

Véleménye szerint ugyanis bár a fiatalok jelentős része szeretne házasságot kötni, és több gyermeket vállalni, ezt valamiért nem teszik meg, és egy, jobb esetben kettő gyermeket vállalnak, a három és több gyermekről való álmok pedig szerte foszlanak. 

Úgy érzi, méltatlanul keveset foglalkoznak ezzel a kérdéssel, és azzal is, hogy hogyan lehetne segíteni azoknak, akik nem érzik a támogatást, a bíztatást, esetleg anyagi nehézségeik vannak, vagy meddőségi problémáik vannak, esetleg már vannak gyerekeik, de nem tudják hogyan bővítsék tovább a családot. 

„Én ezt egy olyan izgalmas kérdésnek tartom, amivel ma már Magyarországon több mint tíz éve intenzíven foglalkozunk, sajnos még a világ számos részén nem” – mondta. 

Lánczi ismertette, hogy a termékenységi ráta jelentősen nőtt az elmúlt időben, jelenleg 1,6, azonban a magyarság megmaradása szempontjából is fontos lenne, hogy ez a szám 2,1 fölé menjen. 

Novák Katalin úgy látja, hogy a felelősségvállalás, amellyel tartozunk a családtagjaink és a gyermekeink iránt, riasztó lehet sok esetben, ahogy az is, hogy sok fiatal felteszi a kérdést, hogy a karriert a családdal hogyan lehet összeegyeztetni. 

Véleménye szerint ez nem csak pénz kérdése, hanem egy sokkal mélyebben rejtőző dilemma, azonban az anyagi biztonságot meg kell teremteni, és csak utána érdemes beszélni az érzelmi oldalról. 

„Mégis azt mondom, hogy az, ahogy igent mondunk az életre, ahogy igent mondunk a családra, az, ahogy megéljük a családunkat a mindennapokban, ez egy kulturális kérdés, és mi hagyományosan, mi, magyarok, ebben erősek vagyunk – nekünk fontos a családunk” – fejtette ki.