Dollár
425,30 Ft
Euró
421,75 Ft
Font
482,11 Ft
Bitcoin
20,229 $

Norvégia tagadja, hogy akadályozná Oroszország hozzáférését a Svalbard-szigetekhez

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. július 2. - 21:52

A külügyminiszter szerint nemcsak közúton, hanem hajóval és légi úton keresztül is el lehetne érni a településeket.

Oroszország azt állítja, Norvégia megszegi azt a megállapodást, amely hozzáférést biztosít számára a Svalbard-szigetekhez (Spitzbergák), egyben megzavarja a kritikus fontosságú szállítmányok eljuttatását, ezért megtorlással fenyegetőzött.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

Norvégia külügyminisztere, Anniken Huitfeldt a Reutersnek tett nyilatkozatában elmondta, országa egyáltalán nem akadályozza az orosz hozzáférést az északi-sarkvidéki szigetcsoporthoz, mindössze nemzetközi szankciókat alkalmaznak.

Elmagyarázta, hogy a norvég-orosz határon megállított szállítmányt a szankciók miatt kellett feltartóztatniuk, amelyek megtiltják az orosz közúti fuvarozó cégeknek, hogy Norvégia területén árut mozgassanak – közölte a The Guardian.

Kiemelte, hogy országa nem akadályozza azt, hogy az ellátmány eljusson Barentsburgba, emellett a Svalbard-szerződést sem szegték meg, hiszen Oroszországnak más módjai is vannak arra, hogy elérje a településeket, kizárólag hajóval vagy légi úton, nemcsak közúton.

A Norvégia északi partjai és az Északi-sark között félúton elhelyezkedő Svalbard Norvégia részét képezi, azonban egy 1920-as szerződés értelmében Oroszországnak joga van a szigetcsoport természeti erőforrásainak kiaknázására, emellett néhány ottani települést főként oroszok laknak.