Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

A Noru tájfun döbbenetes pusztítást okozott Délkelet-Ázsiában

Mellig érő vízben gyalogolnak férfiak a Fülöp-szigeteki San Miguel városban 2022. szeptember 26-án, miután a 195 km/órás széllel érkező Noru tájfun lecsapott a térségre. A Fülöp-szigeteki hatóságok megkezdték a lakosság evakuálását a part menti területekről. MTI/EPA/Rolex Dela Pena
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 30. - 19:43

Az Egyesült Államokon az Ian hurrikán söpör végig, eközben pedig a Noru tájfun Fülöp-szigeteken, Vietnámban és Thaiföldön is tombol, megannyi ember kárára.

Az elmúlt hetekben attól volt hangos a sajtó (és még mindig), hogy pusztító hurrikánok, tájfunok, viharok és áradások söpörnek végig a világ számos pontján: noha az Ian hurrikán uralja a címlapokat, nem ez az egyetlen kegyetlen időjárási jelenség, mely az elmúlt héten sújtotta az országokat.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

A Noru tájfun kedden csapott le a a vietnámi Da Nang városától délre, majd nyugat felé vette az irányt, egyenesen Thaiföld felé: az eredetileg “csak” trópusi viharnak indult Noru azonban szeptember 23-án a Fülöp-szigeteki tengeren nyugati irányba indult, rengeteg nedvességet magába szippantva, ezzel pedig jóval erősebbé vált.

A végül “nagyon erős tájfunná” minősített Noru vasárnap 137 kilométer/órás (!) széllökésekkel ért partot a Fülöp-szigeteken, s bár Manilán áthaladva a nedvesség hiánya miatt némiképp csillapodott, még így is legkevesebb 8 ember életét követelte, akik közül öten megfulladtak, amikor megpróbálták kimenteni a falusiakat az egyre csak növekvő árvízből.

A Közép-Vietnámon végigsöpört Noru 116 kilométer/órás széllökésekkel és gigantikus viharokkal érkezve tetőket kapott le a házakról, s sokakat érintő áramkimaradásokat okozott. A hatóságok gyors reakciója miatt több mint 800 ezer embert sikerült evakuálni még a Noru érkezése előtt, s további 4000 embert evakuáltak Északkelet-Thaiföldről, ugyanis a heves vihar miatt fennállt a veszélye a villámárvizek és az áradások kialakulásának.

A helyi meteorológiai szolgálatok előrejelzései szerint a Noru tájfun Thaiföld nyugati részén oszlik majd el, ám a heves zivatarok továbbra sem hagynak alább. Az Ian hurrikán eközben kedden csapott le Kuba nyugati részére, egészen hihetetlen, 201 kilométer/órás (!) széllökésekkel, s olyan döbbenetes pusztítást okozott, hogy a sziget teljes elektromos hálózatát kiiktatta.

Az áramszolgáltatás még mindig nem állt helyre mindenhol, a vihar pedig legkevesebb két ember életét követelte. Az Ian azonban a szokásosnál jóval melegebb tengerfelszíni hőmérséklet okán az eredeti 3-asról 4-es szintűre erősödött, majd a Mexikói-öböl felett elhaladva Florida felé vette az irányt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.