Dollár
395,72 Ft
Euró
417,33 Ft
Font
483,51 Ft
Bitcoin
16,934 $

Nógrádi György szerint nem a megoldás felé halad a háború menete

Budapest, 2015. december 3. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ Horst Teltschik 329 sorsfordító nap - a német újraegyesülés belülrõl címû könyvének bemutatóján az Andrássy Gyula Német Nyelvû Egyetemen, Budapesten 2015. december 3-án. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

A biztonságpolitikai szakértő szerint a helyzet fokozatosan eszkalálódik, egyáltalán nem kifelé megyünk a háborúból.

Nógrádi az Ultrahang Youtube-csatorna műsorában beszélt a háború fejleményeiről, aki szerint az egyik legfontosabb kérdés most az oroszok által emlegetett „piszkos bomba”, melynek bevetése kapcsán még a védelmi miniszterek véleménye is megoszlik.

Habár ez mindössze egy felvetés, a lengyel-orosz határ megerősítése a lengyel részről már egyáltalán nem az. Nógrádi úgy véli, hogy a lengyelek érve, miszerint a migránsok ellen védekeznének vele, nem helytálló.

Oroszországból ugyanis nem érkeznek migránsok Lengyelországba, így ennek más oka lehet. „Bele lehet menni, hogy ez mennyire értelmes, de tény, hogy az orosz-lengyel viszony továbbra is rendkívül feszült” – tette hozzá.

Ukrajnának nem sok beleszólása van

Nógrádi a napokban lemondott román védelmi miniszter, Vasile Dincu szavait is felidézte, miszerint a háború ugyan Ukrajna területén zajlik, nekik maguknak nem sok beleszólása van a történésekbe:

Ennek a háborúnak egy megoldása van: egy orosz-amerikai megállapodás. Mert bár a háború Ukrajna területén folyik, de Ukrajnának a beleszólása minimális” – mondta Dincu.

A magyar biztonságpolitikai szakértő hozzátette, hogy egyetért ezzel az állásponttal, mint ahogy azzal is, hogy Ukrajna továbbra is élvezi mind az USA, mind pedig a CIA támogatását – írja a Mandiner.