A világjárvány miatt ismét lerövidítik a Nobel-díj átadási ceremóniát

Fotó: MTI/Rosta Tibor
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 25. - 13:17

A Nobel-díj ünnepélyes átadásait a koronavírus világjárvány miatt már második éve lerövidítik – közölte csütörtökön a hőn áhított díjak mögött álló alapítvány.

Az idei kémiai, irodalmi, fizikai, orvosi és közgazdasági díjak, valamint a Nobel-békedíj nyerteseit október 4. és 11. között hirdetik ki.

“Most már az is világos, hogy az idei decemberi Nobel-ünnepségek – amikor Stockholmban és Oslóban kitüntetik a díjazottakat – a digitális és a fizikai események keveréke lesz”

– közölte a Nobel Alapítvány.

A díjazottak a Nobel-díjjal járó érmeket és okleveleket hazájukban veszik majd át. Az alapítvány közölte, hogy a díjátadó eseményeket a stockholmi városházán december 10-én, a díj alapítója, Albert Nobel halálának évfordulóján tartandó díjátadó ünnepséggel szövik össze. A békedíjat a norvégiai Oslóban adják át, mert Nobel ezt akarta, olyan okok miatt, amelyeket megtartott magának.

A norvég Nobel-bizottság nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy a Nobel-békedíj nyertesét vagy nyerteseit Oslóban fogadják – közölte az alapítvány. Az AP pedig arról számolt be, hogy a bizottság október közepén tervezi bejelenteni az ünnepségek formáját.

“Azt hiszem, mindenki azt szeretné, ha a járvány véget érne, de még nem tartunk ott. A világjárvány lefolyásával és a nemzetközi utazási lehetőségekkel kapcsolatos bizonytalanság az oka annak, hogy a 2021-es díjazottak hazájukban veszik át érmeiket és okleveleiket”

– mondta Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Helgesen szerint az alapítvány “alig várja, hogy új formátumok és digitális megoldások segítségével még több emberhez jusson el világszerte”.

“Világos, hogy Stockholmban és Svédországban kevesebb figyelem övezi majd a díjátadó ünnepséget és a bankettet, de globálisan igyekszünk egy igazán szép ünnepséget rendezni a díjazottaknak”

– tette hozzá Vidar Helgesen.

A világjárvány jelentősen lerövidítette a 2020-ban kinevezett 12 díjazott tiszteletére rendezett ünnepségeket, így a díjazottak tiszteletére nem rendeztek hivatalos bankettet, ehelyett Európában és az Egyesült Államokban tartott, visszafogott ünnepségeken ismerték el és jutalmazták eredményeiket.

A tavalyi eseményeket tekintve “néhány digitális produkció nagyobb globális elérést ért el, mint amilyet korábban láttunk” – mondta Helgesen. A Nobel-díjjal 10 millió korona (349 millió forint) pénzjutalom jár – egyes esetekben megosztva –, valamint oklevelek és aranyérmek. A hat díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, a Karolinska Institutet Nobel-közgyűlése, a Svéd Akadémia és a Norvég Nobel-bizottság osztja ki.