Kilenc év letöltendő börtönbüntetést kapott a Magyarországon menedéket kapó Gruevszkij

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerõsítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a gyõztesnek kihirdetett autókereskedõ utólag jutalékot fizetett neki, illetve õ maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
not image

Nagy Noel

2022. május 22. - 06:02

Nikola Gruveszkij, Észak-Macedónia korábbi kormányfője kilenc év letöltendő szabadságvesztés büntetést kapott távollétében.

Gruevszkijt bűnösnek találták abban, hogy 2011-ben illegálisan rendelte el, hogy dózerolják le a korábban politikai szövetségeséből avanzsált ellenfelének több millió dollárt érő lakó- és üzleti komplexumát – írja az AP.

A Szkopjei Büntetőbíróság megállapította, hogy a Fijat Canoski tulajdonában lévő értékes komplexumok lerombolása „politikai bosszú” volt. Az üggyel összefüggésben Toni Trajkovski, Skopje egyik volt kerületi polgármestere és egy önkormányzati tisztviselő 4-4 évet kaptak, míg Mile Janakieski akkori közlekedési minisztert három év börtönre ítélték.

Ez lett a negyedik ügy, amiben Gruevszkijt bűnösnek találták, amióta elhagyta Észak-Macedóniát: először 2018-ban ítélték két év börtönbüntetésre, miután hatalmával visszaélve befolyásolta a belügyminisztérium tisztviselőit, hogy vásároljanak egy luxus páncélozott autót.

A második ítélet 2020-ban született, amikor másfél év szabadságvesztést szabtak ki rá, amiért 2013-ban a bíróság megállapítása szerint erőszakra bujtogatott a politikai ellenfeleivel szemben. Idén áprilisban jött a harmadik ítélet, az eddigi legsúlyosabb, 7.5 év börtönbüntetést szabtak ki rá, amiért a pártja vagyonának elsikkasztásával gyarapította a saját vagyonát.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Gruevszkij azonban 2018-ban Magyarországra menekült és bár nemzetközi botrány lett abból, hogy az Orbán-kormány menedéket adott neki, azóta érdemi előrelépés nem történt az ügyben. Sőt, mint utóbb kiderült, még tanácsadói pozíciót is betölt Szijjártó Péter mellett.

Gruveszkij ellen további eljárások vannak folyamatban, elsősorban hatalommal való visszaélés, korrupciós ügyek és választási csalás gyanúja miatt. A rengeteg vád egy 2015-ben kirobbant botrányra vezethető vissza, amiből kiderült, hogy összesen 20 ezer ember telefonját hallgatták le, köztük politikusokét, bírókét, rendőrökét, újságírókét és külföldi diplomatákét.