Majdnem félmilliárd forintért kelt el Michael Jordan egyik cipője

Fotó: Flickr/Celebs Journey
not image

Nagy Noel

2021. október 25. - 16:04

A történelem legdrágább cipőjévé vált az NBA története egyik legjobb játékosának lépője, amiért valaki igen tetemes összeget fizetett ki.

A szóban forgó cipőt még az újonc szezonjának ötödik mérkőzésén viselte a kosaras legenda, amikor még a Chicago Bulls játékosa volt – írja az AFP. Nyilvános aukció kereteiben ez lett a legdrágább lábbeli, ezt közleményben is megerősítették:

„Michael Jordan 1984-es Nike Air Ships tornacipője lett a legdrágább tornacipő, amit valaha nyilvános aukció kereteiben eladtak, miután egy személy 1 472 000 dollárt ajánlott érte a Las Vegas-i luxusaukciónkon” – írta az aukciós ház.

A korábbi rekordot is egyébként Jordan nevéhez lehet kötni, akkor egy pár Nike Air Jordan kelt el 615 ezer dollárért (192 millió forint) a patinás Christie’s aukciós háznál. Idén áprilisban ugyan az új rekordnál többért értékesítettek lábbelit, de az nem volt nyilvános.

Egy pár Nike Air Yeezy 1, amit személyesen Kanye West is viselt, ugyanis 1.8 millió dollárért, mintegy 560 millió forintért kelt egy magánaukción. Ezek is mutatják, hogy teljesen berobbant a ritka sportcipők piaca, folyamatos rekordok dőlnek meg a kiárusításokon.

A frissen értékesített Nike Air Ships egyébként a már-már ikonikussá vált Air Jordan márka elődjének tekinthető, amelyet még Peter Moore tervezett. Jordan főként az 1984-s és 1985-s szezonokban viselt Air Shipst, valamint 86-ban egy jelentős módosított változatát.