Tizenhat katonát mészároltak le a terrorszervezet harcosai

Fotó: Flickr/Amoros2
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 27. - 12:07

A szerdai nap folyamán bejelentette a védelmi minisztérium, hogy a Boko Haram több száz harcosa rontott a hadsereg tagjaira Niger délkeleti részén, melynek során 16 katonát öltek meg és további kilencet megsebesítettek.

A védelmi minisztérium közleménye szerint viszont a hadseregnek sikerült legalább 50 iszlamista szélsőségessel végeznie – adta hírül az AFP hírügynökség. Az eset Diffa régióban történt, ahol sikerült a terroristáktól jelentős mértékben fegyvert lefoglalni.

A támadás során a Boko Haram harcosai Baroua városára rontottak rá, ahova az elmúlt időkben tért vissza több ezer helyi, akik egy korábbi dzsihadista mészárlás miatt menekültek el a településről.

A Boko Haram egyébként 2009-ben robbantotta ki az első iszlamista lázadást Északkelet-Nigériában, amely azóta átterjedt Csádra, Nigerre és Kamerunra is, olykor igencsak súlyos erőszakos cselekményekben formát öltve.

Niger a világ egyik legszegényebb országának számít a különböző statisztikák szerint, ráadásul két határukon is iszalmista erőszaknak vannak kitéve: nem elég a Boko Haram Nigéria felől, még Mali és Burkina Faso felől egyéb dzsihadista milíciák is aktívak.