Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $

Diktatúrának nevezte a napilap a kormányt, a rendőrség azonnal lerohanta a szerkesztőséget

TÉMÁK:
#Média
Daniel Ortega nicaraguai elnököt és feleségét, Rosario Murillót rácsok mögött ábrázoló röplapot tart egy ellenzéki tüntetés résztvevõje a fõvárosban, Managuában 2019. március 16-án. A megmozdulásról száznál több kormányellenes tiltakozót vittek fogdába, egy nappal az után, hogy a nicaraguai kormány bejelentette: szabadon bocsát 50 politikai foglyot az országot közel egy éve sújtó politikai válság megoldása érdekében. MTI/EPA/EFE/Jorge Torres
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Nagyon sokat vesztett demokratikus jellegéből az elmúlt hetek során Nicaragua, amelynek újabb megnyilvánulása történt a pénteki nap folyamán.

A független La Prensa nevű napilap ugyanis nemrégiben leközölt egy cikket, amelyben „diktatúrának” titulálta Daniel Ortega elnök kormányzását. Ennek hatására pénteken a nicaraguai rendőrök házkutatást tartottak a szerkesztőségben.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Egy nappal korábban pedig a lap bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztik a nyomtatott lapjuk forgalmazását, miután összetűzésbe kerültek a hatóságokkal – feltehetően nem függetlenül a szóban forgó cikktől, aminek megerősítést kapott az értelme.

Nicaragua kormánya nagyon komolyan elkezdett leszámolni az ellenzéki politikusokkal és lapokkal, a La Prensa volt az egyetlen fennmaradó ellenzéki napilap – írja az AFP. Ezért is különösen nagy veszteség, hogy már a nyomtatott lapjukat fel kellett függeszteni.

Nicaraguában novemberben fognak elnökválasztást tartani, június eleje óta azonban a hatóságok összesen 32 ellenzéki figurát, köztük aktivistákat, politikusokat és újságírókat tartóztatott le, akik kritikusak voltak Ortegával.

Legalább nyolc olyan embert tartóztattak le ezen felül, akik elnökjelöltek vagy alelnökjelöltek lettek volna, azonban ezt ellehetetlenítették a hatóságok koholt vádakkal. A rendőrség a La Prensát is, alapvető bizonyíték nélkül vámcsalással és pénzmosással vádolta meg.

A lap újságírói szerint a házkutatás során lekapcsolták az internethozzáférést és az áramot is az épületben, valamint megtiltották a rendőrök, hogy használhassák a telefonjukat. A kormánypárti média ráadásul több képet is közzétett a La Prensa raktárairól és azt állították, hogy alaptalanul állította le napilapja terjesztését a médium.

A La Prensa azonban azt állíja, hogy a nicaraguai vámosok megtiltották számukra a papír beszerzését, ezért még egy napi kiadásra elegendő papírjuk sem maradt, ezért kellett felfüggeszteni a lapnak a napi jellegű nyomtatását.

Ortega 2007-es hatalomra kerülése óta legalább 20 független lap szüntette be működését hasonló okok miatt, három éve például a Nuevo Diario jelentette be a nyomtatott lapja megszüntetését, amely Ortegával szemben az egyik leginkább kritikus lap volt.