Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Nézőpont: határozott véleményük van a magyaroknak, nem támogatják a szankciókat

Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozó végén Brüsszelben 2022. május 31-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
not image

Takács Petra

2022. szeptember 22. - 10:31

A magyar szavazók döntő többsége szerint nem hatékony az uniós szankciós politika, ugyanis Európa jobban megszenvedi annak következményeit, mint Oroszország.

A magyarok szerint veszélyesek az energiaszankciók Európára – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, amelynek megállapításait szerdán közölték az MTI-vel.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

A kutatásban – amelyet szeptember közepén készítettek ezer ember telefonos megkérdezésével – az áll, hogy kétharmados többség (66 százalék) gondolja úgy, hogy Európának jobban ártanak a szankciók, mint Oroszországnak, s az energiapiacot érintő szankciókkal sem értenek egyet.

Felidézték: az uniós vezetők 2022 márciusában még úgy állapodtak meg az Oroszországgal szembeni szankciókról, hogy azok nem érintették az energiahordozók területét. Azóta Brüsszel már szankciót vetett ki az Európába érkező orosz kőolajra, illetve egyesek – többek között Soros György – is támogatják a gázembargó ötletét. 

Úgy folytatták, hogy a magyar szavazók döntő többsége szerint nem hatékony az uniós szankciós politika, ugyanis Európa jobban megszenvedi annak következményeit, mint Oroszország. A választók kétharmados többsége (66 százalék) egyetért azzal az állítással, hogy Európának jobban ártanak a szankciók, mint Oroszországnak. A kijelentéssel csupán a választók egyötöde (22 százalék) nem értett egyet.

Hasonlóan “sarkos véleménye” van a magyaroknak az energiapiacot érintő szankciókról: azzal az állítással, hogy “hiba lenne szankciót kivetni az orosz gáz behozatalára”, a választók 62 százaléka ért egyet, 25 százalékuk pedig elvetné ezt az ötletet – írták. 

“Az egyet nem értők magas aránya nem meglepő, miután a rezsicsökkentést veszélyeztető lépésről lenne szó” – fogalmaztak.

A Nézőpont Intézet szerint azzal együtt, hogy a magyar kormány meghosszabbította a benzinárstopot december 31-ig, a növekvő üzemanyagár érezhető az árak emelkedésében. 

Az olajembargót a magyarok 58 százaléka helyteleníti, s kevesebb mint feleannyian gondolják (27 százalék) helyes döntésnek. 

A magyarokat aktívan foglalkoztatja a szankciók jövője, mindhárom felvetés esetében viszonylag alacsony volt azok aránya, akik nem tudtak véleményt formálni a kérdésben (12-15 százalék) – áll a Nézőpont felmérésében.

(MTI)