A Nézőpont Intézet szerint Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc baráti viszonyt ápol egymással

MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021. július 14. - 17:59

A magyarok 59 százaléka úgy gondolja, hogy az egykori miniszterelnök és Budapest főpolgármestere jó viszonyban vannak.

Ezen válaszadók szerint Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely nem csupán érdekszövetségben állnak – írta a Magyar Nemzet szerdán.

Tehát “hiába próbálja a főpolgármester függetleníteni magát a volt miniszterelnöktől” – fogalmaztak a cikkben.

Csupán a válaszadók 12 százaléka tartja rossznak a két politikus viszonyát, kifejezetten rossznak pedig mindössze 2 százaléka. Ezzel szemben 25 százalék szerint nagyon jó a kapcsolata a korábbi kormányfőnek és az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként elinduló főpolgármesternek.

Ezek az eredmények vélhetően annak is köszönhetők, hogy Karácsony Gergelyről egyre többen tudják: Gyurcsány Ferenc egykori kormányát tanácsadóként segítette, 2018-ban az MSZP és a DK közös jelöltjeinek volt a miniszterelnök-jelöltje, főpolgármesterként pedig Gyurcsány Ferenc embereit ültette fontos budapesti pozíciókba.

“Mivel Gyurcsány Ferenc népszerűtlen Magyarországon (a magyarok négyötöde nem akarja fontos pozícióban látni), a főpolgármester érdeke együttműködésük elrejtése, ellenfelei érdeke viszont az, hogy erre felhívják a választók figyelmét” – tette hozzá a lap.

Érdekesnek nevezték, hogy a két politikus jó kapcsolatát a kormánypárti és a kormánykritikus választók egyaránt érzékelik (66, illetve 57 százalék), tehát a vélekedés nemcsak a jobboldali, hanem a baloldali nyilvánosságban is elterjedt.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatását július 5-7. között végezték ezer ember telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék – olvasható a Magyar Nemzetben.