New Yorkban 322 százalékkal emelkedett a szexuális bűncselekmények száma

Fotó: Unsplash/Alexander Krivitskiy
not image

Borbély Fanni

2021.április.12 - 00:59

A városban jelentett nemi erőszakok száma az elmúlt három hétben az egekbe szökött – épp akkor, amikor megérkezett a jó idő, és bővült a bárok és éttermek kapacitása.

A NYPD adatai szerint a szexuális bántalmazások 322 százalékkal nőttek a március 29. és április 4. időintervallumban, az előző év azonos időszakához képest, ugyanis 38 alkalommal jelentettek ilyen esetet a városban. Az azt megelőző héten összesen 36 eset történt, mely 125 százalékkal több, mint az ugyanezen a héten, 2020-ban jelentett esetek száma.

“Nem hiszem, hogy ez véletlen. Az emberek újból 50 százalékos kapacitással mennek bárokba és éttermekbe” – mondta Joseph Giacalone, a NYPD nyugdíjas őrmestere, aki a John Jay Büntető Igazságügyi Főiskolán tanít. “Ahogy a New York-i emberek beoltják magukat, és elindulnak szórakozni a bárba vagy az éjszakai klubba, csak vigyázzanak a környezetükre és arra, hogy kivel lógnak. Ne hagyják cserben barátaikat, ne igyanak túlzottan, és soha ne hagyjanak barátot maguk mögött.”

New York-ban a január 1-jétől április 4-ig jelentett 174 nemi erőszak közül a NYPD adatai szerint 14-et idegenek követtek el, 160-at pedig “ismerősök”, köztük olyan személyek is, akik csak akkor ismerkedtek meg egymással. New York március 19-én 50 százalékra bővítette a beltéri étkezési kapacitást, azonban a bárokban továbbra is tilos a kiszolgálás a pultnál, és a vendégek csak akkor fogyaszthatnak alkoholt az asztaloknál, ha előtte ételt is rendeltek.

“Példátlan időkben élünk, a koronavírus újonnan megjelenő törzsei között. A bűnügyi statisztikákat mindig előnyösebb hosszú távon áttekinteni, meghatározni a tendenciákat, különösen a folyamatban lévő járvány a során.” – mondta a NYPD szóvivője, hozzátéve: “A nemrégiben elkövetett nemi erőszakok száma 13 százalékkal csökkent.”

“Ugyanakkor elismerjük, hogy a nemi erőszak alulreprezentált bűncselekmény, és arra ösztönözzük az áldozatokat és a túlélőket, hogy mindig kérjük, lépjenek fel.” A New York-ban március 15-től április 4-ig jelentett 107 nemi erőszak közül 28 Brooklynban és Manhattanben történt, ezt követte 27 Queens-ben és 24 Bronxban. Queensben 14 nemi erőszakot jelentettek a március 29 – április 4-i héten, azonban az előző év azonos időszakában egyetlen ilyen jellegű bűncselekmény sem történt.

A Midtown South – egy körzet, amely számos szállodát, a Times Square-t, és olyan tranzitállomásokat fed le, mint a Penn Station – 10 nemi erőszakról számolt be március 22-28-i héten, mely 400 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Március 27-én a kora reggeli órákban egy férfi megtámadott egy 24 éves nőt, amikor belépett a Beverly Road és a Rogers Avenue közelében, Flatbushban található lakóházába. Fizikálisan és szexuálisan bántalmazta a nőt a lépcsőn, de elszaladt, amikor a nő segítségért kiáltott.

“Az elmúlt hónapban folyamatosan nőtt az áldozatok száma, akik szexuális zaklatás miatt kórházakba kerültek” – mondta Christopher Bromson, a manhattani bűncselekmények áldozataival foglalkozó központ ügyvezető igazgatója, amely ingyenes szolgáltatásokat nyújt a szexuális erőszak túlélőinek számára – írja a New York Post.