Hitelesítették a Munkáspárt népszavazási kérdését, szavazhatunk a tankötelezettségről

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke érkezik a sajtótájékoztatójára a párt központjában 2019. május 26-án. MTI/Kovács Tamás
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 1. - 03:41

Hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Thürmer Gyula vezette Magyar Munkáspárt népszavazási kezdeményezését.

A Munkáspárt ugyanis népszavazásra kívánja bocsátani, hogy a tankötelezettség korhatárát ismételten 18 évre emeljék – számolt be róla a Magyar Hang A kérdés a következő módon hangzik:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?”

Téglási András, az NVB elnöke a tervezet kapcsán elárulta, hogy a kérdés nem ütközik úgynevezett tiltott tárgykörbe, valamint egyértelmű a jogalkotó és jogalkalmazó számára is.

Éppen ezért Téglási bejelentette, hogy a Munkáspárt kezdeményezésének hitelesítésére tett javaslatot, amit az NVB egyhangúlag el is fogadott.

Mint a lap is jelzi, a bizottság határozata még jelen pillanatban nem jogerős, 15 napja van arra bárkinek, hogy jogorvoslattal forduljon ellene a Kúriához.