Népirtásellenes reklámokkal szórta tele a Facebookot a kínai kormány

Isztambul, 2021. április 1. A Törökországban élő, muszlim vallású, nyugat-kínai ujgur kisebbség tagja maszkban tüntet Isztambulban 2021. április 1-jén. Emberi jogi csoportok szerint az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen a kínai hatóságok az ujgurokat átnevelőtáborokban tartják fogva, ahol kényszermunkának és sterilizációnak vetik alá őket. MTI/EPA/Tolga Bozoglu
not image

Kulcsár Péter

2021.április.8 - 10:00

Miközben Kínában munkatáborokba küldik az ujgur fiatalokat, valamint sterilizálják a férfiakat, hogy ne tudjanak utódokat nemzeni, addig dől a közösségi médiából a népirtás ellenes kormánypropaganda.

A kínai kormány emberiség elleni bűntetteket követ el napi szinten Hszincsiang tartományban az ujgur kisebbséggel szemben, miközben a Facebookon olyan hirdetések láttak napvilágot, melyekben arról tudósítanak, hogy az emberek boldogok és békésen élnek.

A The Wall Street Journal hírportál riportjából kiderült, hogy a Facebook is felfigyelt már az incidensre, a közösségi platform szóvivője szerint az elkövetkező hetekben megtehetik a szükséges lépéseket a nem kívánt, hamis tartalom kiszűrésével kapcsolatban.

Nem ez az első eset, hogy a Facebookot felbujtásra, illetve állami propaganda terjesztésére használják, a mianmari hadsereg ugyanis korábban a muszlim rohingják ellen folytatott gyűlöletkampányt a szociális médiában, még mielőtt leállították volna a gusztustalan támadásokat.

Miközben a Facebook szakemberei azon dolgoznak, hogy eltávolítsák a platformról a szóban forgó tartalmakat, érdemes elgondolkoznunk azon, hogy a 21. században még vannak olyan régiók a Földön, ahol népirtások zajlanak.

A Facebook hezitálása érthető, hiszen a kormányok által kifizetett hirdetések korlátozása precedenst teremthetne, amivel lényegében megakadályozhatnák a szabad véleménynyilvánítást.

Bár ez utóbbi egyébként is egy eléggé ellentmondásos témakor, hiszen éppen azokat a hangokat hallgattatják el a Twittertől kezdve a Facebookon át a YouTube-ig, melyek nem férnek bele a jelenleg elfogadott narratívába, függetlenül attól, hogy a szólásszabadság elvileg a nyugati demokráciákban alapvető emberi jognak számít.