Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

Népirtás vádjával ítélték el a bíróságon a kambodzsai Vörös Khmer utolsó élő vezetőjét

Fotó: Wikimedia Commons/Clay Gilliland
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 22. - 20:17

A 91 éves Khieu Samphant több mint 40 évvel azután ítélték el, hogy Pol Pot brutális rezsimje megbukott.

Az ENSZ által támogatott kambodzsai Vörös Khmer-törvényszék helybenhagyta a rezsim utolsó életben maradt vezetője ellen népirtás vádjában hozott ítéletet, így 40 évvel Pol Pot brutális rezsimjének bukása után felelősségre vonják a Vörös Khmer utolsó életben maradt vezetőjét.

Soron kívül Nyerő Páros: Muri Enikőnél betelt a pohár, elhagyja a villát? (videó)

A bíróság elutasította a 91 éves Khieu Samphan fellebbezését az ügyben, a Guardian jelentése szerint pedig várhatóan ez az utolsó ítélet a bíróság részéről az ügyben. Samphan akkoriban államfő volt, s 2018-ban a bíróság kimondta, hogy a volt államfő bűnös:

  • emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények;
  • a genfi egyezmények súlyos megsértése;
  • valamint a vietnámi etnikai kisebbséghez tartozók elleni népirtás vádjában.

A Vörös Khmer mozgalom véres diktatúrája alatt becslések szerint mintegy 1,5-2 millió embert gyilkoltak meg a tömeges kivégzések, a szándékos éheztetés, valamint a munkatáborokba hurcolás által – ez pedig kétségkívül a 20. század egyik legbrutálisabb atrocitása volt.

Mire azonban a rendszert sikerült megdönteni 1979-ben, Kambodzsa lakosságának közel 25 százaléka (!) életét vesztette: becslések szerint mintegy 20 ezer vietnámi, illetve 100-500 ezer muszlim volt a halálos áldozatok között. Kong Srim, a Vörös Khmer-üggyel foglalkozó bírósági kamarai elnök szerint Khieu Samphan ügye “az egyik legtragikusabb és legkatasztrofálisabb időszakban történt legszörnyűbb események közül csupán néhányat érint”.

A Vörös Khmer uralma alatt a polgári lakosságtól szándékosan megtagadták az alapvető szabadságjogokat, s rendkívül kegyetlen módon bántak velük. Akkoriban a félelem uralkodott a lakosság körében a tömeges gyilkosságok, kínzások, erőszak, üldözés, kényszerházasság, kényszermunka, erőszakos eltűnések és egyéb embertelen bánásmódok okán.

Noha a volt államfő benyújtotta fellebbezését az ügyben, a bíróság elutasította azt, s kimondta, hogy helybenhagyja az életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását. Az eljárás elképesztően sokáig tartott, ráadásul a fő elkövetők már meghaltak, mire bíróság elé állították volna őket: 1998-ban ugyanis meghalt Pol Pot, az első számú gyanúsított.

Az ügymenet lassúságát az is jelzi, hogy az ügyet vizsgáló bíróságot 1997-ben állították fel, kambodzsai és nemzetközi bírák bevonásával, a teljes perköltség pedig 330 millió dollárra rúg. Az ítéletben hangsúlyozták, Samphan “bátorította, felbujtotta és legitimálta” azt a bűnös politikát, mely a civilek “tömeges halálához vezetett”, beleértve a gátak és hidak építésére munkatáborokba hurcolt emberek millióit, illetve a vietnámi kisebbség elleni népirtást.

A buddhista szerzeteseket kitagadták, erőszakosan bántak velük, míg a muszlimokat arra kényszerítették, hogy egyenek sertéshúst. Amikor 1975 áprilisában a főváros, Phnompen városát erőszakkal kiürítették, a város lakóit vidéki munkatáborokba hurcolták, ahol embertelenül kemény munkára fogták őket, s ha nem a munkába, akkor az éhezésbe, vagy a pusztító útjukra indult betegségekbe haltak bele.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.