Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Megtalálták a Nepálban lezuhant utasszállító feketedobozát

Fotó: Az egyik áldozat hozzátartozója egy pokharai kórház előtt 2023. január 15-én, miután lezuhant a Yeti Airways nepáli légitársaság belföldi járaton közlekedő utasszállító repülőgépe Pokharában, a repülőtér közelében. A fedélzeten tartózkodó 72 ember közül legalább 67 életét vesztette. MTI/AP/Junis Gurung
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A pilótafülke hangrögzítője is előkerült a roncsok között, így várhatóan hamarosan választ kaphatunk arra, mi okozhatta a légi-katasztrófát.

Mint ismeretes, a Yeti Airlines által üzemeltetett ATR 72-es repülőgép az elmúlt hétvégén lezuhant Nepálban, ami sok halálos áldozatot követelt. A gépen összesen 72 ember tartózkodott a tragikus pillanatok idején, és már csak alig pár embert keresnek.

Eddig összesen 68 embert találtak meg a becsapódás helyszínén, de egyiküket sem lehetett megmenteni. Egy helyi tisztviselő az AFP kérdésére azt mondta, gyakorlatilag nincs remény arra, hogy túlélőket találjanak, de folytatják a keresést.

A Sky News pedig arról számolt be, hogy a katmandui repülőtér egyik tisztviselője bejelentette, megtalálták a lezuhant gép feketedobozát és a pilótafülke hangrögzítőjét. Mivel továbbra sem tudni, mi okozhatta a tragédiát, a feketedoboz és a hangrögzítő pontos válaszokat adhat erre a kérdésre.

Az is kiderült, hogy a megtalált feketedobozok jó állapotban vannak, legalábbis kívülről nem látszik rajtuk komoly sérülés. Nepál a hétfői napot gyásznappá nyilvánította, és létrehozott egy bizottságot, amely kivizsgálja a történteket, és intézkedéseket javasol a hasonló esetek elkerülése érdekében.

A világ 14 legmagasabb hegye közül 8 található Nepálban, köztük az Everesttel. 2000 óta közel 350 ember halt meg repülőgép- vagy helikopterbalesetben az érintett területeken, ahol a hirtelen időjárás-változások veszélyes körülményeket teremthetnek.