Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Nemzetközi hajtóvadászat: Magyarországon is tevékenykedik az olasz maffia

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Friss bejelentés: Magyarországon is aktívan mostak pénzt az olasz ‘Ndrangheta maffia tagjai, így nemzetközi hajtóvadászat indult.

A Portfolio az uniós vádhatóságok együttműködését segítő szervezet, az Eurojust legfrissebb közleménye nyomán számolt be arról, hogy kiderült, az olasz ‘Ndrangheta maffia tagjai Magyarországon is aktívan tevékenykedtek, a pénzmosás kapcsán pedig már rengeteg pénzt lefoglaltak, több embert őrizetbe vettek, valamint több cég vagyonát is zárolták.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A ‘Ndrangheta bűnszervezet ellen az Eurojust segítségével hajtottak végre műveletet az olasz és a magyar bűnüldöző és igazságügyi hatóságok: a közös akciónap pedig sikeresnek bizonyult, ugyanis 8 embert letartóztattak, akiket maffia jellegű bűnszövetkezettel, nemzetközi pénzmosással és csempészéssel gyanúsítanak.

A közleményben az Eurojust arról is beszámolt, hogy a művelet egy 2019-ben lezárult, ugyanezen bűnszervezet ellen folytatott szélesebb körű nyomozás folytatása: a maffia pénzmosási tevékenysége kapcsán folyt a nyomozás, melyben számos olyan cégnek “segítettek”, melyeket korábban az olasz, a magyar és a ciprusi jog szerint fiktív módon harmadik személyek nevére jegyeztek be.

A nyomozók az akció során mintegy 3 millió euró (1,2 milliárd forint) vagyont foglaltak le, köztük ingatlanokat, bankszámlákat, járműveket, de még egy jachtot is. Ezen felül négy ingatlantársaság vagyonát is zárolták: hármat Budapesten, egyet Milánóban.