Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Gyakornoki programon keresztül akart beszivárogni a Nemzetközi Büntetőbíróságra egy orosz kém

Fotó: illusztráció | Twenty20

Bense Róbert

2022. június 16. - 19:03

A holland titkosszolgálat szerint az ügynök az orosz katonai hírszerző szolgálat (GRU) tagja.

Az ügynök hamis személyazonosságot használva próbált beszivárogni az ukrajnai háborús bűnök vádjait vizsgáló Nemzetközi Büntetőbíróságra (ICC) – számolt be róla a holland hírszerzés, amely még áprilisban buktatta le a kémet.

A Szergej Vlagyimirovics Cserkaszov néven említett férfi évekre visszamenőleg kidolgozott fedőtörténetet kapott, és brazil állampolgárként próbált meg bejutni a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz, annak gyakornoki programján keresztül – fejtette ki a hírszerzés vezetője.

Erik Akerboom úgy véli, a GRU által szervezett művelet több évet vett igénybe, rengeteg pénzt felemésztve. A Viktor Muller Ferreira fedőnevet viselő férfit egy holland repülőtéren leplezték le, a hírek szerint Brazíliában eljárás vár rá.

Akerboom szerint a férfi felvételt nyert a Nemzetközi Büntetőbíróság gyakornoki állására, ám az nem derült ki, hogy sikerült-e információkat szereznie. „Ez világosan megmutatja, mire készülnek az oroszok. Magas szintű fenyegetésnek minősítjük az esetet” – tette hozzá.

Sonia Robla, a Nemzetközi Büntetőbíróság szóvivője köszöntetet mondott a holland hatóságoknak a sikeres akció és a biztonsági kockázatok elhárítása miatt. „Az ICC nagyon komolyan veszi ezeket a fenyegetéseket, és továbbra is együttműködik Hollandiával” – mondta.

A holland hírszerzés vádját egyelőre sem az orosz, sem pedig a brazil hatóságok nem kommentálták – számolt be róla a The Guardian.